avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contract colaborare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contract colaborare

Buna seara. Am si eu o problema. Sunt proaspat medic specialist si astazi mi s-a propus un contract de colaborare cu o SC.....SRL. Mi s-a spus ca Beneficiarul va plati 16% impozit pe venit si ca eu nu sunt nevoit sa platesc nimic in plus la stat. In contract nu este specificat nimic despre obligatia de a plati cineva vreun impozit. Am cautat pe forum dar am gasit pareri diferite. Va rog sa-mi spuneti daca este in regula si daca eu sunt obligat conform normelor legale sa platesc ceva la stat. Mentionez ca sunt persoana fizica si nu PFA, desi contractul la Prestator este formulat ca si cum as fi reprezentantul legal tot al unui SRL. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 08:17, 8 Noiembrie 2010
buna seara, e bine ca in contract sa fie specificat ca impozitul va fi retinut si virat de beneficiarul serviciilor, situatie care nu va fi subiect de interpretare
si in cazul in care se va specifica acest lucru este in regula? stiu ca au tot fost discutii cu oug 58, 82... deci nu este nevoie de plata pt sanatate, somaj si pensii? nu ca nu ar fi fost mai bine asa, dar deocamdata asta am gasit
Profesiunea de medic este o profesiune liberala.
Pentru a activa ca persoana fizica independenta, trebuie sa fiti membru al Colegiului Medicilor.
Devenind membru al CMR, veti obtine un certificat de membru. Conditiile de obtinere a acestui certificat sunt prevazute in Legea 95/2006, art. 379, 384, 406 si 408.
Dupa obtinerea acestui certificat, trebuie sa va inregistrati din punct de vedere fiscal la Administratia Financiara.
Profesiunile liberale (printre care si aceea de medic), nu fac obiectul O.U.G. 58/2010, asa cum a fost ea modificata prin O.U.G. 82/2010. Drept urmare, va trebui sa va platiti singur impozitul si CASS-ul. La pensii va trebui sa platiti contributia, doar daca pe langa aceste venituri nu obtineti si venituri din salarii.

In cazul in care nu sunteti membru CMR, puteti profesa doar in calitate de angajat.
Multumesc mult de raspuns! Sunt membru al CMR si lucrez intr-un spital de stat.
Daca sunteti membru CMR, incheiati un contract de prestari servicii cu firma respectiva.
Neaparat trebuie sa va inregistrati la administratia financiara (se completeaza formularul 070). In acelasi timp va trebui sa depuneti si declaratia privind venitul estimat (formularul 220). Anul viitor, pana pe data de 25.05.2011, va trebui sa depuneti declaratia privind veniturile realizate (formularul 200). Obligatia si raspunderea privind calculul impozitului aferent veniturilor realizate, va revine.
Neaparat trebuie sa va inregistrati si la CASS.
Nu sunteti obligat la plata contributiei la pensii si la somaj.

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit si fond sanatate ciobanu mariana ciobanu mariana Buna ziua, In cazul unui contract de colaborare artistica in care la un venit brut se aplica numai un impozit de 10% iar persoana respectiva nu are contract ... (vezi toată discuția)
Inregistrare fiscala i.i. alexandrada alexandrada Bun gasit! Maine imi ies actele de la Registrul Comertului pentru o I.I. (activitati de creatie cod CAEN 9003). Pe scurt, am initiat cu atelier de jurnalism, ... (vezi toată discuția)