Buna ziua,
Lucrez pt. o institutie financiara privata de mai mult de 3 ani pe aceiasi functie, desi cu aproximativ 6 luni in urma am fost recomandat pt. o fuctie din sediul central al firmei care presupunea mai multe competente am avut marea surprindere ca in urma cu cateva zile sa mi se ceara demisia sau sa fiu cercetat necorespundere profesionala.
Mentionez ca in ultima perioada desi am avut concediu medical am iesit pe primul sau al 2-lea loc in topurile interne din sucursala am stat peste program sa indeplinim atributile de serviciu si mi se reprosaza neimplicarea...Mentionez ca acum 2 ani am lucrat pe o alta functie si 12 ore pe zi in sediul central, desi nu am primit nici o delegare/ decizie sau transfer, la intrebarea mea in conformitate cu ce articol al CM au decis ei asta rapunsul este "esti obligat comform fisei postului"
Intrebarea mea este daca o sa fiu concediat daca are rost sa contest in istanta decizia si cum anume o pot face ??:(
Buna seara !
A lucra intr-un colectiv in care nu te simti in largul tau si, pe deasupra ti se cauta nod in papura , nu e tocmai placut ... Insa daca anumite decizii se iau fara respectarea prevederilor legale santeti indreptatit sa actionati in instanta
ideea e ca ma intelec destul de bine cu colegii desi suntem ~20, mai nasol e cu sefa mea directa care are toane, ce sa zic daca ea se supara si daca nu vreau sa ma duc sa ii iau mancare de la MC..... ce pretentie sa am sa imi faca o evaluare obiectiva?!?!#-o
Procedura pentru cercetarea salariatului in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala este prevazuta de CCMN (art.77), si anume:
Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
Comisia va convoca salaiatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inaite:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
Daca alariatul nu a formulat contestatia in temenul revazut la alin.(8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.
multumesc pt toate raspunsurile..
la aceasta comisie poate participa un membru ITM ??
daca o sa fiu concediat beneficiez de preaviz ? si inteleg ca decizia se poate contesta numai in istanta.