avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Respingere adeverinta gr a II-a de munca - activitate ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Respingere adeverinta gr a II-a de munca - activitate in agricultura

BUna ziua,
Am lucrat ca laborant intr-un siloz de cereale si am o adeverinta eliberata in 2003 cu grupa aII-a cf Ordin 50/1990 anexa 2 pct 18 in procent 100%. si o adresa MMPS 5527, 21 ani si 5 luni.
Problema este ca ma mers sa depuns dosarul la Pensii Arges si nu au vrut sa-mi ia in calcul adeverinta cu grupa ca nu e buna ca sa aduc alta dupa un model aparut in 2008 octombrie si ca in adeverinta trebuie sa se faca referire la o scrisaore 382/MB/08.11.2000 pct 181 lit a sau b si poate ca asa o sa-mi accepte dosarul dupa ce inainte imi spusese ca meseria nu se incadreaza la grupa a-II-a.
Am discutat cu mai multi functionari de la Pesnii si fiecare mi-a zis altceva, unii ca nu se incadreaza altii ca daca aduc o noua adeveinta se rezolva.....
Oricum am reusit sa ies anticipat partial pana o sa rezolv problema daca voi reusi.( ideea este ca societatea unde am lucrat e in lichidare si lichidatorul mi-a spus ca el nu poate trece in adeverinta acea referire la scrisarea 382/MB/08.11.2000 ca nu are asa ceva in arhiva si ca el face referire la un Ordin 50/1990 si nu la scrisori care au caracter orientativ. Am reusit sa fac rost de aceasta scrisoare si scrie in titlu ca are caracter orientativ.
CHiar asa sa nu se accepte o adeverinta eliberata in 2003 ca nu are scris ca se face referire la o scrisoare?
Ati mai intampinat asemenea caz?
As dori si parerea dvs.?
Stima
CLAUDIA
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:22, 7 Noiembrie 2010
Am citit si pct. 18 din anexa 2 a Ordinului nr. 50/1990 si pct. 181 din Scrisoarea Ministerului Muncii nr. 382/08.11.2000. Teoretic sunt bune ambele incadrari (se refera la acelasi loc de munca). De ce vi s-a spus ca nu este buna adeverinta din 2003, nu pot sa-mi dau seama. O sa analizez doar ceea ce vi se cere.

1. Vi se solicita adeverinta potrivit anexei la Ordinul nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii si/sau modificarii drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000. Este o solicitare legala.

2. Persoanele care au lucrat in agricultura inainte de 1990 beneficiaza in prezent de grupa II de munca potrivit anexei la Scrisoarea Ministerului Muncii nr. 155/31.03.1998, astfel cum a fost modificata prin Scrisoarea Ministerului Muncii nr. 392/08.11.2000 de incadrare in grupa II de munca a locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale din agricultura.

Aceste Scrisori ale Ministerului Muncii completeaza Ordinul nr. 50/1990 si, desi completarile nu sunt publicate in Monitorul Oficial, casele de pensii tin cont de adeverintele in care se mentioneaza Scrisorile MM ca temei legal al activitatii lucrate in grupa II de munca.


NOVICELE_1 a scris:
Am reusit sa fac rost de aceasta scrisoare si scrie in titlu ca are caracter orientativ.

Acum, ma scuzati, dar am si eu aceasta scrisoare si nu scrie nicaieri ca ar avea caracter orientativ.
multumesc pt raspuns.
Chiar in titlul scrisori nr. 382 "Tabel pentru precizarea locurilor de munca, actiitatilor si categoriilor profesionale care se incadreaza in grupa a II-a de munca , cu perioada de timp si procentul lucrat in conditii deosebite -ORIENTATIV.Ce vrea sa insemne acest cuvant Orientativ. - sa se ghideze dupa el, nu ca e litera de lege.
Scrisoarea o gasiti pusa pe site chiar de mine la documente utile in data de 15.03.2010, pagina a doua in titlu - este copiata chiar de la cei care fac dosare la pensii.
Supararea mea este ca nu mi-a primit adeverinta din 2003 doar pt ca scria ORdinul 50/1990 anexa 2 pct.18 in procent de 100% si adresa MMPS 5527.
Cei de la pensii vroiau neaparat sa se faca referire la aceasta scrisoare ca altfel nu e buna.
La Dolj s-a primit dosar fara a mai cere alta adeverinta, la colegi de-ai mei plecati toti in 2003 de la aceiasi societate si primind aceleasi adeverinte de grupa , vechime, etc.

Credeti ca aceasta scrisoare e mai importanta decat un ordin. lege ordonanta?
Daca ii dau in judecata am vreo sansa?

Multumesc anticipat pt raspuns.
Eu am scris ca am scrisoarea, dar m-am uitat si in "documente utile". Dvs ati postat adresa de inaintare a acesteia catre casa teritoriala de pensii si anexa acestei scrisori. Scrisoarea in sine nu exista postata in "documente utile" iar in cuprinsul acesteia nu exista cuvantul "orientativ".

Cu tabelul - anexa este alta discutie. Daca va veti uita la coloana "perioada de timp si procentul lucrat in conditii deosebite de munca" veti intelege de ce exista cuvantul "orientativ" in titlul anexei.

Eu am inteles care este nemultumirea dvs. dar v-am raspuns in functie de ceea ce vi se cere in prezent. La intrebarea "credeti ca aceasta scrisoare e mai importanta decat un ordin. lege ordonanta?" raspunsul este evident "nu", dupa cum nici adresa 5527 a Ministerului Muncii nu are cum sa fie mai importanta decat un act normativ (sincer, nu stiu la ce se refera aceasta adresa). Nu are nimeni cum sa stie daca veti castiga un eventual litigiu. Ceea ce stiu, si am scris si in mesajul anterior, este ca in prezent casa de pensii nu va solicita nimic ilegal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente uttile daia ileana daia ileana Va rog un mic ajutor nu gasesc sectiunea de documente utile. Mai exact era acolo scrisoarea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale nr. 382/MB/2000 si ... (vezi toată discuția)
Scrisoarea mmps 382/mb//2000 moshulica moshulica Poate sa ma ajute cineva cu textul scrisorii MMPS 382/MB/08.11.2000 ? CJP mi-a respins cererea de pensionare pentru limta de varsta invocand acest document. ... (vezi toată discuția)
Grupa i si ii de munca si calcul varsta pensionare anastancu anastancu Buna ziua, Am intrebat anul trecut in iulie despre acest subiect, detalii se pot gasi la: Citeste mai mult: ... (vezi toată discuția)