La solicitarea reprezentantilor corpului de control al RATB, calatorii sunt obligati sa prezinte acestora titlurile de calatorie utilizate in acel moment. Posesorii de abonamente nominale sau legitimatii nominale sunt obligati sa prezinte la cererea acestora actele de identitate.
Persoanele care circula fara bilet sau abonament valabil vor fi sanctionate de catre reprezentantii corpului de control RATB prin plata suprataxei de calatorie, care este de 50 lei/contraventie sau prin intocmirea procesului - verbal de contraventie.
Corpul de control RATB este format din echipe de 2 - 3 controlori, in tinuta vestimentara tip (gris-bleumarin), imputerniciti sa constate si sa sanctioneze contraventiile din mijloacele de transport in comun, pe intreaga durata a prestatiei efectuata de RATB.
Acestia se legitimeaza cu delegatia nominala si insigna de control cu numar de serviciu si sunt obligati sa inmaneze contravenientului identificat dovada de constatare (in baza Hotararii nr.156/2001 a Consiliului General al municipiului Bucuresti).
Operatiunea de control de titluri de calatorie se desfasoara pe tot intervalul orar de functionare al mijloacelor de transport RATB.
In cazul neachitarii pe loc a suprataxei de calatorie, plata se poate face in termen de 48 de ore, la oricare centru de abonamente RATB.
Biletele de hartie si cartelele magnetice vor fi validate in aparatele special montate in acest scop, imediat dupa urcarea in mijlocul de transport.
Biletul de hartie, precum si contravaloarea taxei de calatorie dedusa odata cu validarea Portofelului electronic, da dreptul la o singura calatorie, pe o semicursa, fara intrerupere, numai in vehiculul in care a fost validat.
Abonamentele si legitimatiile de calatorie se vor folosi numai in conditiile pentru care au fost eliberate.
Biletele de calatorie validate, abonamentele sau legitimatiile de calatorie nominale nu pot fi transmise altor persoane.
Impotriva procesului - verbal de constatare a contraventiei, intocmit pentru abateri de la regulile de calatorie in mijloacele de transport in comun, se poate formula contestatie in termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia.
Prin Decizia nr.953 din 19.12.2006, publicata in Monitorul Oficial nr.53 din 23.01.2007, Curtea Constitutionala a constatat ca prevederile art.32 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor sunt neconstitutionale.
In consecinta, plangerile formulate impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor intocmite de agentii constatatori R.A.T.B. se vor depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
Contestatia se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
Orice reclamatii, propuneri sau sesizari cu privire la activitatea salariatilor care lucreaza cu publicul, se poate face la Biroul Relatii cu Publicul din cadrul Serviciului Comercial-Marketing, tel. 021 311 13 98 sau 021 336 56 50/int. 117,120,121.
~ final discuție ~