avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... tevi in apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

tevi in apartament

este legal ca pe langa suma calculata in urma citirii repartitoarelor , sa fie adaugata o suma calculata in functie de lungimea tevilor (cu agent termic) care trec prin apartament?
Cel mai recent răspuns: Corneliu Mironescu , 10:52, 19 Februarie 2008
Este legal sa platiti atat cat consumati
Tevile din apartamentul dvs. reprezinta o pierdere de caldura pentru intregul bloc si un avantaj pentru dvs.
Exista apartamente mai "reci" si apartamente mai "calde" . La fel exista oameni mai frigurosi si altii care fac baie in copca iarna. Cine are nefericirea sa stea intrun apartament mai "rece" si este mai friguros v-a plati mult mai mult incalzirea decat cineva care locieste intrun apartament mai "cald" si nu e friguros.
Daca faceti parte din cei mai rezistenti puteti sa va izolati tevile ce trec prin apartamentul dvs. Plata incalzirii tuturor apartamentelor din bloc se face pe baza unui contor unic in general aflat la subsolul blocului. Pe furnizor nu il intereseaza cine si cat a consumat ci doar ca asociatia de locatari prin administrator sa achite intreaga suma rezultata din consum la pretul de livrare.
Cum se imparte consumul asta este o chestiune din cele mai delicate pentru administrator pentru ca exista o diferenta intre suma consumului pe apartamente si consumul general dat de pierderi si de incalzirea in spatii comune care difera de la bloc la bloc in functie de calitatea executiei lucrarii instalatiei si de intretinerea ei. In plus etanseitatea usilor si geamurilor din spatiile comune conteaza mult.
Firesc mi se pare ca asociatia de locatari si administratorul sa faca verificari si intretinere periodica a instalatiei dar asta sigur costa si greu aduna banii in acest scop.. Eu nu cred ca suma suplimentara pentru tevile acelea in plus depaseste catva lei. Probabil in principiu va deranjeaza.
Viata are probleme mult mai importante de abordat decat o teava in plus in apartament de care un administrator de bloc zice ca au importanta la plata si va taxeaza dpdv nedrept.

va rog sa ma intrebati daca ceva din cele spuse nu v-a lamurit pe deplin
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Inteleg ca acest "plus" provine din diferenta dintre citirea contorului general si suma tuturor contoarelor individuale. Nemultumirea mea este legata de faptul ca, in timp ce suma de plata pt. caldura consumata este de 302 lei, calculul pt. tevi a ajuns la 38 lei ( total 340 RON). Tevile produc peste 10% din caldura din apartament?
Trebuie inteles de fiecare faptulu ca orice teava care transporta agent termic daca nu este izolata corespunzator va ceda o anumita cantitate de energie termica in mediul inconjurator. Aceasta cantitate de energie termica poate fi determinata cu destula precizie de catre specialisti fiind exprimata diferite unitati de masura - convenabil alese sau in procente fata de cantitatea totala intrata in imobil.
Ce se intampla in cazul unui imobil incalzit in sistem centralizat:
- din proiectare locuintele au fost prevazute cu radiatoare, tinandu-se cont de mai multi factori printre care: etajul (parter, ultimul etaj), expunerea locuintei fata de punctele cardinale (nord,sud), expunere la vanturile dominante, etc., astfel incat apartamente identice din acelasi imobil dar aflate la etaje diferite sau in puncte cardinale diferite, vor avea calorifere cu un numar de elementi diferit, astfel incat sa creeze un confort termic aproximativ egal pentru toate apartamentele din imobil;
- pana la aparitia repartitoarelor de costuri, repartizarea costulilor privind incalzirea - presupunand ca totusi imobilul era prevazut cu un gigacalorimetru, se facea in functie de suprafata locativa, respectiv contravaloarea energiei termice consumate se impartea la intreaga suprafata locativa a imobilului rezultand un anumit cost / mp de suprafata locativa care apoi se imultea cu supraf. loc. a apartamentului, netinandu-se seama de tevile care vrem-nu vrem trec prin apartamente;
- odata cu aparitia pe piata a repartitoarelor de costuri problema s-a schimbat radical, mai ales in lipsa unei legislatii clare in domeniu, astfel incat firmele care monteaza repartitoare de costuri, bazandu-se mai mult pe o legislatie straina, au incercat sa explice proprietarilor faptul ca prin montarea acestor dispozitive pe calorifere, vor plati doar atat cat vor consuma, lucru incurajat chiar de guvernantii nostri care intre timp, observand ca sunt luati de val, au inceput sa dea cu ordinile, insa intr-o veritabila traditie romaneasca: sunt imposibil de aplicat atat de firmele care presteaza servicii de calcul privind costurile cu energia termica pentru apartamentele cu repartitoare si cele fara repartitoare, cat si de catre asociatiile de proprietari care sunt acum vazute rau de catre toti proprietarii;
- daca ar fi sa raspund la intrebarea initiala pusa aici in topic, as raspunde ca in calculul costurilor cu caldura efectuat prin repartitoare de costuri este necesar sa fie introdusa si cantitatea de energie termica degajata de tevile care trec prin apartament, astfel incat in fisa de calcul pe care o intocmeste firma, apare o rubica, "putere tevi" element care intra in formula matematica care determina costul caldurii pentru acel apartament; daca aceasta rubrica nu apare, atunci inseamna ca firma nu prea si-a batut capul cu asemenea "fleacuri", pasand problema in curtea asociatiei;
- rolul administratorului unei asociatii de proprietari in care calculul caldurii se face cu repartitoare de costuri este de a transmite firmei prestatoare cantitatea de gigacalorii din factura precum si valoarea in lei a acesteia, urmand ca firma sa efectueze calculul caldurii pe apartamente pe baza lecturarilor efectuate la repartitoare, iar administratorul sa treaca manual sumele in dreptul fiecarui proprietar;
- o rezolvare eleganta a problemei puse in discutie este o implicare mai serioasa a firmelor prestatoare de servicii in domeniul repartitoarelor de costuri - care au si dotarea tehnica necesara, cat si specialisti in domeniu - in a consilia asociatiile de proprietari pentru ca acestea sa ia cele mai bune decizii in A.G. a proprietarilor privind factorii de corectie ce vor fi aplicati programului de calcul al caldurii - factori pe care i-am amintit la inceput;
- o problema importanta de care noi ne-am lovit a fost cea a izolarii perfecte a tevilor din subsolul imobilului; functie de particularitatea instalatiei, prin izolare, pierderile scad cu 10-15% sau chiar mai mult;
- daca aveti in imobil proprietari debransati de la sistemul centralizat de incalzire (au centrale de apartament), va trebui conform legii sa adoptati in Adunarea Generala repartizarea unui anumit procent din valoarea totala a facturii pentru aceste tevi care trec prin apartament si nu sunt izolate - la noi in asociatie acest procent este de 10% (5% pierderi in subsol + 5% pierderi prin tevi);
- pentru o documentare suplimentara va rog sa accesati site-ul: www.fapr.ro al Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.
Cu stima, Adam Grecu - Iasi
Caldura produsa de tevi depinde de suprafata de contact teava -aer.
Exista o solutie tehnica simpla de a nu mai plati suplimentar cei 38 de lei
1. Chemati un instalator de incalzire , aratati-i tevile intrebati de ce izolatie are nevoie pentru a nu incalzi in apartament , cat costa si in cat timp rezolva problema.
2. Faceti un calcul in cate luni amortizati investitia din care scadeti 38 lei ori numarul de luni de plata efectiva. Daca nu e rentabil, va opriti aici.
3. Daca e rentabil intrebati administratorul si separat presedintele as. loc. daca va izolati tevile va mai percepe sau nu va mai percepe taxa suplimentara.Daca nu sunt de acord cu scoaterea celor 38 de lei , va opriti aici.
4. Daca amandoi separat au parerea ca aveti dreptate treceti la fapte- izolati tevile .
5. Anuntati apoi administratorul de eveniment il chemati sa constate adevarul spuselor dvs.si nu veti mai plati suplimentar 38 de lei pe luna. Dar e posibil sa constatati ca nu mai platiti suplimentar dar suma totala sa fie aproape de 340 de lei din consumul dat de repartitoare..

Dar exista o solutie si mai simpla
Reglati repatitorul pe minim sau inchideti-l neconsumand agent termic reducand suma globala fara majorari si inlocuiti-o cu efectul pozitiv al pierderilor de bloc prin tevile ce trec prin incaperea respectiva,
si incalziti-va partial de la tevi.

acum am fost destul de clar ? daca nu va rog reveniti cu nelamuriri
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Este vorba de cota indiviza din proprietatea comuna pe care toata lumea estre obligata sa o plateasca cf.lg.230/2007. Chiar daca se izoleaza tevile...

Alte discuții în legătură

Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)
Plata la incalzire a tevilor comune izolate naher naher Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca gasesc undeva metodologia de calcul pentru plata caldurii in cazul tevilor comune din apartament,tevi car au fost ... (vezi toată discuția)
Am repartitoare!!! liviacodru liviacodru Am repartitoare ( nu eu am vrut) si au venit sa calculeze dimensiunea tevii prin care trece caldura.Locuiesc la etajul 1, si am inteles ca ar trebui sa ... (vezi toată discuția)