In "OUG nr. 94/2010 - unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii", in Art.2 se prevede:
"(2) Contractul de asigurare sociala prevazut la alin. (1) se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza teritoriala de domiciliu ori resedinta a persoanei interesate sau, dupa caz, a mandatarului."
As dori sa platesc asigurarile sociale pentru ultimii 5 ani pentru fratele meu care se afla la munca in Italia. Nu detin o procura speciala din partea fratelui meu.
Cum pot plati daca nu sunt mandatat?
(Pentru eliberarea unei procuri fratele meu ar trebui sa lipseasca de la servici una sau mai multe zile pentru a se deplasa intr-o localitate din Italia in care Romania are consulat, sa se programeze, sa solicite eliberarea imputernicirii, sa ridice imputernicirea, apoi sa o trimita in Romania, aceasta insemnand timp si bani pierduti. Exclusa varianta de a veni in Romania pentru a rezolva aceasta problema.).
Gasesc ca Art.2 va impiedeca multi romani din strainatate sa plateasca asigurarile pe ultimii 5 ani datorita textului "mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala".
Inteleg sa mi se cera imputernicire cand solicit bani, dar cand platesc de ce este necesar acest lucru??#-o
Ati citat articolul din OUG nr. 94/2010 care se refera la incheierea contractului de asigurare sociala, apoi scrieti despre plata CAS.
Un contract de asigurare sociala nu poate fi incheiat decat personal sau prin mandatar cu procura speciala. Discutam despre drepturi de pensie, care sunt drepturi intuitu personae.
In general vorbind, orice contract de asigurare sociala nu poate fi incheiat decat personal sau prin mandatar prin procura speciala. Prevederea exista atat in Legea nr. 19/2000, cat si in Ordinul nr. 340/2001.
Pensionare
Nae1953
sunt nascut in 1953, am facut armata 9luni, facultate 3ani, am lucrat in Romania 24 de ani si in Italia 11ani, cum pot sa ma pensionez? pot sa mai platesc ... (vezi toată discuția)