buna ziua
ma numesc Aurel si am si eu o mica problema care vreau si eu un raspuns daca se poate,in decembrie 2007 de craciun mi-am ingropat parintii care au decedat in urma unui accident.Sora mea sa maritat la Husi iar cand a facut cununia nici nu nea anuntat iar parintii mei stabilisera sa ma treaca pe mine mostenitorul de drept al apartamentului.Dupa inmormantare sora mi-a zis cand facem succesiunea ca daca ai mei nu au apucat sa-mi faca acte nu are ce sa-mi faca! Intrebarea care o am este: daca am suportat si am organizat eu toate pomenile pana acum si restul de ritualuri si ea nu sa implicat deloc am auzit k as avea o parte procentuala mai mare la procesul de succesiune???
Deschiderea procedurii succesorale se realizeaza la un notar public, care inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire. Pentru deschiderea unei succesiuni se completeaza o cerere in care vor fi mentionate urmatoarele: datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral. Cererea va fi insotita de certificatul de deces care face dovada decesului si a ultimului domiciliu.
Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc de catre notarul public prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin inscrisuri sau alte mijloace de proba.
Notarul va stabili, de asemenea, calitatea mostenitorilor si intinderea drepturilor acestora, precum si intinderea masei succesorale. In cazul in care succesiunea priveste bunuri comune ale defunctului si ale sotului supravietuitor, cotele de contributie ale acestora la dobandirea bunurilor se stabilesc prin acordul mostenitorilor.
În cazurile in care succesibilii îsi contesta unii altora calitatea sau nu se înteleg cu privire la compunerea masei succesorale si la întinderea drepturilor care li se cuvin, notarul public stabileste prin încheiere masa succesorala, cu precizarea bunurilor sau a drepturilor care se contesta, întinderea drepturilor mostenitorilor si motivele neîntelegerii, îndrumând partile sa solutioneze neîntelegerile dintre ele pe cale judecatoreasca.
Nu Aurel, nu ai o parte mai mare. Mostenesti in mod egal cu sora ta.
Daca ar fi dupa cum spui, inseamna ca cei ce n-au nimic de lasat ar ramane neingropati...
Ceea ce poti sa faci este sa-i ceri surorii tale sa contribuie tot in mod egal la cheltuielile de inmormantare (respectiv sa-ti restituie 1/2 din cheltuielile avansate de tine).
Nu, elis, pentru deschiderea unei succesiuni nu se completeaza o cerere, ci moare un om. Pentru ca o succesiune se considera deschisa in momentul in care decedatul, sarmanul, isi da ultima suflare.
Nu e nevoie de niciun act pentru asta... #-o:((