avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eliberare Certificat de Calitate de Mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eliberare Certificat de Calitate de Mostenitor

Situatie: X a decedat, ramanand sotia supravietuitoare (Y) si fiica acestuia (Z) dintr-o casatorie anterioara ca mostenitoare.

Succesiunea s-a deschis la Notar dar nu s-au inteles cele 2 parti, fiind facuta o Incheiere pentru judecarea in Instanta.

In termen de 6 luni Z a cerut de la Notar un Certificat de Calitate de Mostenitoare pentru a se putea adresa Bancilor unde avea conturi X si Autoritatilor Statului pentru a putea sa constituie Masa Succesorala si a-si sustine Actiunea din Instanta. A fost refuzata.

Z cerut Instantei eliberarea unui Certificat de Calitate dar Instanta unde se judeca Actiunea Succesorala (unde e procesul pe rol) i-a spus ca eliberarea unuia se poate face doar de catre Notar sau de catre Instanta printr-o Hotarare Definitiva.

Acum, pentru a cere acte de la Banci/ Institutii Z este obligata sa ceara acelor Institutii actele necesare si apoi sa se adreseze Instantei cu raspunsul negativ primit, ca aceasta Instanta sa ceara si ea acelasi lucru. lucru prea complicat si greoi. In plus sunt multe Cereri de facut si ar fi cam greu sa fie specificate si argumentate toate intr-o sedinta publica, si la fel de ilogic ar fi sa fie atasate toate cererile la dosar, chiar daca acestea se dovedesc ca nu au legatura in Cauza.

Precizez ca pentru dezbaterea Succesiunii Z nu poate nici constitui intregul Masei succesorale, nici obtine acele inscrisuri necesare dovedirii pretentilor ei.

Intrebari:
1. Se poate obtine un Certificat de Calitate Procesuala de Mostenitor in regim de urgenta, eventual prntr-o Hotarare data in in Camera de Consiliu?
2. Poate fi obtinut si de la Instanta in raza careia isi are domiciliul cel care cere acest certificat (succesiunea e deschisa in alt oras)?
3. Poate fi obtinut de la un Notar, altul decat cel la care s-a dezbatut succesiunea, dupa termenul de 6 luni dar cand e deschisa o actiune in Instanta?

Cel mai recent răspuns: ContSters213694 , utilizator 12:27, 7 Iulie 2011
nimeni? ...:((
Buna ziua! Ma aflu intr-o dilema in ceea ce priveste un titlu de proprietate. Eu si sotul meu am vrea sa construim o casa pe terenul in care locuieste bunica noastra. Este de acord sa ne treaca noua pamantul, insa nu are titlu de proprietate. Ea este vaduva si nu exista titlu nici pe numele bunicului. De la primarie ne tot amana de vreo cativa ani de zile pe motiv ca nu au harti pt a emite titlu pe toate terenurile pe care le detine bunica. Intrebarea mea este daca am putea face vreun act numai pe curte- restul pamantului nu ma intereseaza. Bunica are doi copii: mama si un frate care este de acord cu construirea casei noastre acolo. Va rog din suflet sa ne ajutati, sau macar sa ne indrumati incotro ar trebui sa mergem pt a rezolva problema.Va multumim foarte mult!
atata timp cat nu s-a putut elibera certificatul de mostenitor, de ce credeti ca se poate elibera certificatul de calitate.
intr-un certificat de mostenitor sunt precizati mostenitorii, cotele ce le revin, si masa succesorala.
in certificatul de calitate sunt precizati mostenitori si cotele ce le revin.

in ce au constat neintelegerile intre cele 2 mostenitoare, de s-a ajuns la suspendarea dosarului la notar?
D na avocat, va rog sa-mi raspundeti si mie daca aveti timp la problema care ne macina de cativa ani... Va multumesc!
Nu s-au inteles asupre masei succesorale si a cotelor care le revin.

Din cate stiam eu, un Certificat de Calitate de Mostenitor nu specifica Masa Succesorala si nici Cotele, ci doar Calitatea de Succesor. Iar in speta de fata doresc un Certificat de Calitate PROCESUALA de Mostenitor (dupa cum am scris mai sus Notarul nu a eliberat unul, cererea fiind facuta in termen de 6 luni de la deces, DUPA acceptarea mostenirii, pe fondul neintelegerilor aparute), acum fiind depusa o Actiune in instanta.

Am nevoie de Certificatul de Calitate exact pentru constituirea Masei Succesorale (nefiind definita exact masa succesorala nu pot fi stabilite cotele) SI pentru a-mi proba anumite demersuri in Instanta prin intermediul unor inscrisuri eliberate de Autoritati si Banci, or acestea nu imi pot (nu vor nici macar pe baza Certificatului de Grefa sau pe actele de stare civila ale fiicei defunctului) elibera aceste inscrisuri fara un Certificat de Mostenitor. Asa ca nu vad alta solutie decat prin obtinerea unui Certificat de Calitate Procesuala de Mostenitor.

Cealalta solutie, care nu mi se pare viabila, este de a cere Instantei sa faca adrese spre aceste Institutii, DAR sunt multe Institutii si nu pot stii exact care dintre raspunsurile acestora vor fi folosite la proces (de ex unele imobile din anumite localitati au fost vandute, deci nu are sens sa fie depuse la dosar si acesteraspunsuri); pe de alta parte emiterea de adrese de catre Instanta va prelungi in mod nejustificat durata procesului, si de aici costuri in plus, timp pierdut, nervi, etc.

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Succesiune llexmar llexmar buna ziua ma numesc Aurel si am si eu o mica problema care vreau si eu un raspuns daca se poate,in decembrie 2007 de craciun mi-am ingropat parintii care au ... (vezi toată discuția)
Succesiune neprezentare ContSters48919 ContSters48919 In caz ca unul sau mai multi posibili succesori nu se prezinta de 2 ori la rand in urma citatiei la notarul desemnt pentru succesiune, ce se intampla ? (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)