avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubiri legea 10-ANRP termen de solutionare + ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubiri legea 10-ANRP termen de solutionare + actualizare

- in februarie 2007 s-a emis o dispozitie de primar pentru masuri reparatorii in cuantum de X Euro

(dispozitia are la baza o hotarare jud. def. si irvoc. - legea 10)


- in martie dosarul cu dispozitia au fost inaintate ANRP pentru emiterea titlului de despagubire.

-Problema este ca nici in prezent nu s-a emis titlul de despagubire, desi, fiind vorba despre o hot jud. def si irevoc nu mai trebuia repartizat dosarul aleatoriu ptr. experti evaluatori etc.

- Nu am gasit pana in prezent o prevedere legala care sa mentionee termenul in care trebuia emis titlul de despag.

-in al doilea rand nu am gasit nici un text de lege care sa prevada o eventuala reactualizare a sumei. ptr. ca din 2007 pana in 2008 valoarea reala a sumei a scazut.

Poate imi dati un sfat sau o sugestie.

multumec anticipat
Cel mai recent răspuns: dumitru2000 , utilizator 00:32, 17 Februarie 2008
Nu exista termen legal, depinde ce scrie in hotarare. Ar trebui sa faceti o notificare, dati un termen, apoi dati in judecata... Dureaza putin, e pe obligatia de a face, nu aveti taxe mari de timbru etc.
Suma nu se va actualiza decat tot in functie de hotarare.
Depinde daca ati cerut plata intr-un termen, nu stiu, ar trebui sa vad hotararea, daca suma era exigibila se adauga inflatia, daca ati notificat se adauga dobanda legala... dar e putin...
Mergeti sa vada cineva actele, caci macar ii determinati sa va plateasca mai repede, asa mai puteti astepta un an sau doi... Si daca nu obtineti in 3 anisori si nici nu faceti notificari... ramaneti cu buzunarul gol.
am solicitat prin mai multe notificari sa emita titlul de despagubire in max 30 de zile, insa nimic.

iar eu nu i-am dat in judecata.

acum, se pare ca vor emite titlul de despag. Pot sa-l atac si sa cer dobanda legala incepand cu a 30 -a zi dupa prima notificare ? Nu e mult dar se aduna.

Hotararea judecatoreasca spune: obliga sa se plateasca apelantului suma de X Euro la executarea hotararii " - deci nu as putea sa ma leg de hotarare ca sa obtin dobanda sau actualizare cu indicele inflatie
Nu cred. Daca nu i-ati notificat cu privire la dobanda si actualizare...
Nu pot fi absolut sigura, e in functie totusi de o hotarare pe care nu am vazut-o.
Bun , dar cf. art. 371 ind 1 al 3 ind 4 Cpc " organul de executare va proceda la actualizare in functie de rata de inflatie , calculata de la data cand hot jud a devenit executorie:

- or, hot jud a devenit executorie dupa decizia din apel. ( mai 2005)
- hot din apel a investit-o cu form execut.

Deci, parerea mea este ca ANRP, inainte de emiterea titlului, trebuie sa actualizeze suma reprezentand despagubirile prevazuta in hot jud cu rata de inflatie

Suma fiind stabilita in Euro, cred ca trebuie sa ia rata de inflatie A EURO din perioada (mai 2005-febr. 2008)

Corect ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarziere solutionare leg 10 - anrp dumitru2000 dumitru2000 chiar daca s-a mai dezbatut problema - sau cel putin una asemanatoare - va supun atentiei urmatoarea situatie: - Avem o dispozitie a primarului prin care ... (vezi toată discuția)
Actualizare suma titlu de plata anrp - hotarare jud mereswine mereswine Buna ziua! Sunt intr-o speta mai aparte la care n-am gasit rezolvare in alte forumuri/surse. Am la dispozitie urmatoarele acte: -hotarare definitiva din ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii legea 10 - evaluare despagubiri dumitru2000 dumitru2000 Cunoaste cineva despre vreun recurs in interesul legii - referitor la legea 10 si 247 - potrivit caruia - daca primarul emite o Dispozitie de acordare de ... (vezi toată discuția)