avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua,

revin cu urmatoarele nelamuriri. Am incheiat divortul in septembrie, asteptam sentinta, urmind ca apoi sa facem partajul "amiabil", din cite am inteles eu, sub forma de tranzactie. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. CE inseamna si implica aceasta "tranzactie" facuta la notar in prezenta avocatilor si ce taxe implica? Apartamentul urmeaza a fi vindut, el a apartinut parintilor lui inainte de casatorie, dar imediat dupa, s-a incheiat contract de vinzare-cumparare in care amindoi suntem coproprietari, el desigur avind o cota mai mare decit mine, ca urmare a succesiunii dupa decesul mamei lui (raportul e undeva la 40% pt mine, 60% pt el).
2. In timpul divortul a instrainat masina si cheltuit banii. Am proces-verbal de la adm. locala ca masina a fost radiata. Eu nu am dreptul la cota parte din pretul obtinut din vinzarea masinii, si daca da, cum pot beneficia de aceasta?
3. In 2008 sotul a facut un credit pe 8 ani, pe numele lui, pt nevoie personale. In contract nu figurez nicaieri cu numele, am dus intr-adevar o adeverinta de salar pt a putea el obtine o suma mai mare. ACum mai sunt 6 ani de rate de platit iar pretentia lui e sa le impartim in mod egal. Avind in vedere ca suma creditata nu a fost cheltuita tot in mod egal, si ca acel contract e incheiat si semnat de el si banca, DAR exista undeva o clauza/observatie, ca banii sunt pentru nevoi personale si cf. codului familiei, in imposibilitatea platii ratelor, imprumutatul se obliga sa garanteze rambursarea creditului cu venituri provenite din orice surse, precum si ale sotiei, intrucit imprumutul serveste scopurilor comune ale casatoriei iar obligatiile devine comune. Intre timp noi am divortat, deci nu mai sunt sotia lui. Ma poate obliga la plata a jumatate rata lunara pe urmatorii 6 ani?
4. Tot in timpul casatoriei parintii mei au considerat de cuviinta sa treaca un teren de 4,5 ha al mamei pe numele nostru, in acel moment relatiile mele cu sotul fiind bune, fara a se intrevedea perspectiva divortului. Sotul are pretentia la jumatate din acel teren, primit "pe tava", iar eu nu sunt de acord. Pot impiedica acest lucru sau nu?
5. DE-a lungul casniciei parintii mei ne-au ajutat constant financiar la investitiile in imobil (amenajari etc.), dar din pacate nu pot dovedi asta cu chitanta. Practic sotul a avut apt. iar ce e in el, toate investitiile sunt facute de mine si parintii mei. Nu conteaza deloc astea la partaj, si ma refer aici in special la pretentia lui de a imparti ratele si terenul in mod egal si la faptul ca a vindut masina si folosit banii singur?
Si in fine, ce costuri implica un partaj si cum se poate incheia acesta cit mai rapid, fara a deschide actiune in instanta?
Presupun ca raspunsurile nu vor fi incurajatoare, dar m-ar bucura niste pareri avizate care sa ma ajute sa previn o "teapa" de genul celei inlesnite de avocat si mentionate la rubrica de evaziune si inselaciune.
Multumesc!
1. Tranzactia reprezinta acordul de vointa al dvs. si al celeilalte parti, consfinteste intelegerea dintre dvs. partile, cu privire la modul de impartire a bunurilor comune. Taxele platibile la notar sunt in general cel putin egale cu taxa de timbru platibila in cazul unei actiuni in instanta de judecata(la care se adauga si onorariul notarului, variind de la un birou la altul). Astfel, cererile de partaj se timbreaza cu 3% din valoarea masei partajabile. Daca o parte contesta bunurile de împãrţit, valoarea acestora sau drepturile ori mãrimea drepturilor coproprietarilor în cadrul cererilor de mai sus, taxa judiciarã de timbru se datoreazã de titularul cererii la valoarea contestatã în condiţiile art. 2 alin. (1) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
2. Aveti dreptul la cota parte din contravaloarea masinii atat timp cat masina a fost achizitionata in timpul casatoriei, fiind bun comun si intrand in masa supusa partajului.
3. Cu privire la acest contract/ credit pentru nevoi personale contractat de sotul dvs. ar trebui sa luati legatura cu unul din consultantii credite bancare de pe forum . Parerea mea e ca atat timp cat nu figurati in nicio calitate in contract, sunteti tert fata de acesta si nu ar trebui sa va fie opozabil, insa nu sunt de specialitate si nu am vazut contractul.
4. Terenul v-a fost donat sau intrainat cu contract de vanzare-cumparare in cote egale dvs si sotului dvs.? Atunci ...are dreptul la cota sa parte, atat timp cat actul respectiv nu a fost declarat nul sau anulabil.
5. Pentru investitiile din imobil puteti proba, in masura in care le mai detineti, cu chitantele si facturile prin care ati achizitionat respectivele bunuri.
Doriti ceva discret si civilizat, realizati aceasta tranzactie , cu costuri poate ceva mai mari, la notar, aceasta insemnand ca ajungeti la un compromis convenabil cu sotul.
Doriti o clarificare cat mai corecta si o reglare exacta a conturilor, avand posibilitatea sa probati cele pretinse cu martori si inscrisuri, mergeti in instanta cu o actiune de partaj bunuri comune, cu riscul ca aceasta sa dureze ceva mai mult.

Va doresc mult succesm, orice cale ati alege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj norocel_bab norocel_bab Buna seara.Doresc sa stiu ce acte sunt necesare intr-un partaj ? Daca cel care are copilul in intretiner poate sa ridice pretentii la o cota mai mare in partaj ... (vezi toată discuția)
Partaj emp2010 emp2010 Buna seara, Am terminat un procesul de divort inceput in nov.2010, si urmeaza sa deschid procesul de partaj. Dinaintea casatoriei, respectiv 1997, am un ... (vezi toată discuția)
Partaj complicat?! ContSters271762 ContSters271762 In anul 2011 s-a pronuntat divortul, atunci nici unul dintre soti nu a cerut partaj. Sotia cu 2 copii s-a mutat din casa construita impreuna, si a lasat si ... (vezi toată discuția)