avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pastrarea bunurilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pastrarea bunurilor

Am urmatoarele intrebari;
-exista posibilitatea intocmirii unui document ( notarial ), prin care sotul sau sotia, sa ramana in posesia
bunurilor dobandite in timpul casatoriei,atunci cand unul a decedat si exista copii dintr-o casatorie anterioara ?
-daca pentru sucesiune sunt termene;costuri;etc.
-poate pierde dreptul la mostenire o persoana daca nu a fost (chemata ) la succesiune?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:23, 13 Februarie 2008
Buna ziua,

Ar trebui sa stiti intai ca din bunurile dobandite in timpul casatoriei, fiecarui sot ii revine o cota de 50%. In aceste conditii, trebuie pusa in discutie doar cota de 50% a sotului care inceteaza din viata primul.

Sotii pot intocmi fiecare cate un testament in favoarea celuilalt prin care sa dispuna ca bunurile respective sa ii revina sotului supravietuitor.

Este iar bine de stiut ca nu se poate dispune prin testament de totalitatea bunurilor. In acest sens exista anumite categorii de mostenitori (copiii de exemplu) care sunt rezervatari. Cu alte cuvinte, acestora li se cuvine o cota minima din averea defunctului, indiferent de intinderea legatelor. Lucrurile sunt destul de complicate astfel incat ar fi indicat sa consultati un specialist, avocat sau notar care sa poata studia actele de care dispuneti si in urma analizarii acestora sa emita o opinie fundamentata.

in legatura cu celelalte intrebari, legea prevede un termen de 6 luni inauntrul caruia succesibilii pot accepta mostenirea, expres sau tacit. Neacceptarea acesteia in termen poate echivala cu renuntarea la mostenire. Iarasi va sfatuiesc sa consultati "pe viu" un specialist.

da, exista taxe pentru realizarea succesiunii.

succes

George

Copiii din casatoriile anterioare vin la mostenire numai in cazul decesului parintilor lor.
Odata cu deschiderea succesiunii si a stabilirii mostenitorilor, acestia au dreptul de optiune succesorala, un drept legal prin care pot alege intre confirmarea titlului de mostenitor prin acceptarea mostenirii sau desfiintarea titlului, prin renuntarea la mostenire. Dreptul de optiune succesorala se poate exercita in termen de 6 luni de la momentul deschiderii mostenirii.
Potrivit Codului fiscal, nu se plateste taxa judiciara de timbru asupra succesiunii dacă încheierea procedurii succesorale a fost făcută în termen de un an de la data decesului autorului bunurilor. Se plateste doar onorariul notarului, care este calculat in functie de valoarea mostenirii.
Sotul supravietuitor in concurs cu un copiii dintr-o casatorie anterioara a defunctului nu poate fi gatificat (prin testamentul lasat de defunct) decat in anumite limite:
- nu poate fi gratificat peste partea copilului care a luat mai putin
- si in nici un caz mai mult de 1/4 din mostenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proceduri si pasi de urmat succesiune letipop letipop este vorba de urmatoarea situatie: cum trebuie sa procedeze copiii legitimi majori in cazul decesului tatalui care este recasatorit de 9 ani, si nu are alti ... (vezi toată discuția)
Testament, donatie?? ContSters93711 ContSters93711 Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la ... (vezi toată discuția)
Vinzare pamint dragv dragv Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)