avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament, donatie??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament, donatie??

Buna ziua,
V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la randul nostru avem mosteniri de la parinti, bunici – case, terenuri. In cazul decesului unuia dintre noi, stiu ca celalalt primeste la succesiune ¼ din masa succesorala. Care este formula cea mai buna ca acest lucru sa nu se intample? Adica atat el cat si eu sa nu putem atinge ceea ce am mostenit de la parinti si bunici, lasand totul intact pentru copii, fiecare pe partea lui? O donatie, un testament la notar?
Va multumesc pentru raspuns,
Anna
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 14:16, 27 Septembrie 2009
Bunurile dobindite inainte de casatorie sint considerate bunuri proprii.Acelasi regim il au si bunurile dobindite prin mostenire sau donatie expresa in timpul casatoriei. Din cite am inteles din actuala casatorie nu au rezultat copii. Din punct de vedere legal, la decesul unuia din dv. se impart numai bunurile comune dobindite in timpul casatoriei, bunurile proprii (bunurile dobindite prin mostenire, donatie expresa, etc) revin, in exclusivitate propriilor copii fara a fi impartite cu cei ai sotului.
Cel mai sigur este sa le vindeti din timpul vietii ... taxele sunt la fel pentru donatie si pentru vanzare cumparare.
Au -actele- cele mai mici sanse de a fi desfiintate ulterior.
Sigur, pentru a evita riscul neintelegerilor cu copiii puteti pastra uzufructul viager -pana la data decesului-.
In mod concret copii vor deveni proprietari asupra imobilelor din timpul vietii dvs. (le spunem noi nud proprietar) dar pe toata perioada vietii fiecaruia -dintre soti- aveti dreptul de a folosi neingradit toate imobilele.
Ma vad nevoit sa il contrazic pe dl. Catalin fata de faptul ca la data decesului se impart numai bunurile comune ale sotilor.
La data decesului se imparte tot patrimoniul defunctului indiferent de modul de dobandire.
Ceea ce schimba lucrurile sunt cotele. Adica din bunurile comune va dobandi -sotul supravietuitor- o cota de 5/8 iar din cele proprii -ale defunctului- o cota de 1/4 asa cum corect ne spune utilizatorul.
puteti face act de intretinere cu copiii dvs , ( fiecare cu proprii copii ) sau contract de v-c cu clauza de uzufruct .
donatia si testamentul nu prezinta garantie .
Sincera sa fiu nu am inteles prea bine daca sa fac testament in viata sau nu. Deocamdata nu se pune problema vanzarii catre copii. Sunt adulti dar inca nu doresc sa fac vanzare catre ei. Intrebarea era daca sotul meu(sau eu) vine la succesiune dupa ce mama mea decedeaza (acum e inca in viata), deci eu, ca unica mostenitoare a ei capat nu numai casa ei ci si ce a mostenit ea de la parinti. In cazul in care eu as deceda dupa ce am facut succesiunea dupa mama, sotul are drept la ceea ce mi-a revenit de la parinti? Sau numai copiii mei ca unici mostenitori ai mei? ( Nu avem copii din aceasta casatorie). Din acest motiv m-am gandit ca un testament notarial facut cat eu traiesc, ar putea sa nu dea accesul sotului la succesiunea dupa mine (situatia este valabila si invers).
Multumesc pentru raspunsuri,
Anna

Alte discuții în legătură

Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Cum pot fi protejate bunurile dobindite inainte de casatorie ? LUMINITA21 LUMINITA21 Sunt casatorita de 3 ani si as dori sa aflu daca bunurile pe care le-am dobindit inainte de casatorie( nu am facut actul prenuptial) le pot proteja in cazul ... (vezi toată discuția)
Mostenire iris65 iris65 Buna ziua, sunt unic proprietar al unui apartament. In cazul decesului meu, Doamne-fereste!, 1. cum s-ar imparti mostenirea? Mentionez ca am : 2 copii din ... (vezi toată discuția)