avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se intampla in cazul nerespectarii antecontractului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se intampla in cazul nerespectarii antecontractului de catre vanzator

Buna ziua,

In urma cu cateva saptamani am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare (autentificat la notar) in vederea cumpararii unui apartament.
Intre altele, in acest antecontract, vanzatorul se obliga sa livreze apartamentul bransat la toate utilitatile si cu o serie de finisaje.

In acest moment constat ca exista o probabilitate destul de mare ca pana la termenul limita pentru semnarea contractului de vanzare cumparare, stipulat in antecontract, vanzatorul sa nu realizeze bransarea la gaze a apartamentului. Desi ni s-a promis verbal inca de acum doua saptamani ca bransamentul la gaze se va realiza intr-o luna, o luna jumatate, am aflat ca dosarul abia a fost depus spre aprobare saptamana trecuta (estimativ ar trebui sa mai dureze cel putin doua luni pana la bransarea efectiva).

In aceasta situatie as vrea sa aflu ce pot face in cazul in care vanzatorul nu reuseste bransarea apartamentului la gaze pana la momentul semnarii contractului de vanzare cumparare? Pot in acest caz sa cer daune si daca da in temeiul carei legi?

Mentionez ca in antecontract singurele clauze cu caracter punitiv vizeaza razgandirea vanzatorului/cumparatorului cu privire la realizarea tranzactiei, caz in care vanzatorul ar trebui sa restituie dublul avansului primit/ cumparatorul pierde avansul.

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Florin* , utilizator 15:18, 10 Noiembrie 2010
Domnule cmf1985... ai postat pe acest forum o problema de "antrecontract de vanzare-cumparare", punand in discutie o chestie dupa semnarea acelui act...
Domnule, in general comentand, ai gresit semnand acel antecontract! Ar fi trebuit sa fii mai atent la ceea ce ai vrut sa cumperi cu adevarat...In ceea ce inseamna "punitivul", este o clauza pentru care se poate cere rezolutiunea acelui antecontract! Ar fi cea mai buna solutie...
Multumesc pentru raspunsul tendentios. Din pacate nu ma lamureste cu nimic.
In alta ordine de idei cred ca intrebarea mea era destul de clara.
Nu vad de unde pana unde concluzia ca am gresit semnand acest antecontract sau ca nu ar trebui sa pun in discutie acest antecontract dupa semnarea sa.
Raspunsul la intrebare l-ati dat chiar dvs.
Daca nu ati prevazut in antecontract ca si clauze penale in caz de neexecutare culpabila a obligatilor decit cele 2 situatii, evident ca aceasta situatie, a nerealizarii bransamentului la gaz, nu poate comnstitui, de una singura un motiv de rezolutiune. Eventual, se poate obtine o prorogare a termenului, intrucit este un fapt ce nu depinde de vointa exclusiva a celui ce s-a obligat.
puteti eventual pe aceste considerente sa obtineti plata unor despagubiri, insa nu rezilierea antecontractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)
Refacturare bransare utilitati catre cumparator dana_iulia dana_iulia Buna ziua, De curand am cumparat un apartament nou intr-un ansamblu rezidential din Brasov, prin programul prima casa. Asa cum prevede legea, la intocmirea ... (vezi toată discuția)