avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional, preaviz 60 de zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional, preaviz 60 de zile

daca am doua acte aditionale (fidelitate 3 ani si preaviz 60 de zile), am un an si jumatate lucrat deja (rezultate foarte bune, referinte, etc), pot pleca cu un preaviz normal de 15 zile? mersi
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 17:00, 13 Februarie 2008
In cazul in care ati semnat cele doua acte aditionale, va trebui sa respectati prevederile acestora si sa va asumati obligatiile continute de acestea, afara doar daca actele sunt anulabile.

In aceste conditii cred ca sunteti obligata sa respectati durata minima de 3 ani.

In privinta preavizului Codul Muncii prevede urmatoarele:

Art. 79. - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.


In aceste conditii, preavizul de 60 de zile este cel putin discutabil iar, in cazul in care demisia este cauzata de neindeplinirea de catre angajator a obligatiilor asumate, nu mai sunteti obligata sa respectati termenul de preaviz.

Va sfatuiesc sa consultati un specialist care sa poata studia si documentele de care dispuneti.
cbrescan a scris:

daca am doua acte aditionale (fidelitate 3 ani si preaviz 60 de zile), am un an si jumatate lucrat deja (rezultate foarte bune, referinte, etc), pot pleca cu un preaviz normal de 15 zile? mersi

Actul aditional cu privire la preavizul de 60 zile este nul, nu respecta codul muncii , incalca art. 79.

Art. 11. - Clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca.

In ceea ce priveste actul aditional cu clauza de fidelitate, trebuie spus ca in baza lui ar fi trebuit sa beneficiati de un spor la salariu sau o compensatie baneasca ca el sa aiba valabilitate, altfel este o ingradire a drepturilor. Ce anume scrie in actul aditional?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2008
adelaida_07, utilizator
ANGAJATUL se obligă să:

1. participe la stagiile de pregătire profesională organizate de către ANGAJATOR la sedile Grupului MASCHIO GASPARDO sau la cursuri de pregătire şi formare pe care angajatorul le consideră utile pentru dezvoltarea profesională a angajatului;
2. nu înceteze din proprie iniţiativă contractul individual de muncă încheiat cu angajatorul pe o durată de 3 ani ulterior încheierii stagiului de pregătire profesională;
3. plătească daune-interese ANGAJATORULUI reprezentând: cheltuielile efectuate de ANGAJATOR cu ocazia stagiului de pregătire profesională, actualizate la data plăţii şi orice altă sumă necesară în vederea reparării integrale a pagubei ANGAJATORULUI, în cazul nerespectării obligaţiei de la pct. 2;

ANGAJATORUL se obligă să.

1. suporte cheltuielile ocazionate de stagiul de formare profesională care includ: transport, cazare, diurnă, (costul cursului, dacă nu este organizat de angajator) pe toată durata stagiului;
2. ia toate măsurile necesare în vederea asigurării desfăşurării în bune condiţii a stagiului de pregătire profesională.
Acest act aditional nu are clauza de fidelitate ci este un act aditional de formare profesionala, ceea ce este altceva.
In acest caz veti plati aceste cheltuieli corespunzator timpului ramas de efectuat pana la implinirea a 3 ani si sigur ca trebuie sa fi patricipat la formarea profesionala la care face referire.

Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

sa fie si mai clar, in cazul in care am facut un curs de auditor intern NECESAR pt implementarea si certificarea unui sistem in fabrica, iar apoi am primit, dupa un an de munca, certificarea respectiva, mai imi pot lua bani pt un curs de 3 zile?

Alte discuții în legătură

Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Contract cu clauza gabrielgaby gabrielgaby Am o problema . Acum un an jumate in cadrul societati unde lucrez sa facut un curs de specializare pe o perioada de 5 zile. Dar nea pus sa facem un contract ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)