avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... legea imi permite sa schimb si numele copilului dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

legea imi permite sa schimb si numele copilului dupa ce am divortat?

La divort sotul a cerut sa revin la numele purtat anterior si atunci am fost de acord, insa acum imi dau seama ca am gresit, deoarece copilul pentru care ma zbat si, pe care l-am crescut singura de cand s-a nascut, va purta numele fostului sot care nici macar pensie de intretinere nu doreste sa plateasca...Copilul are 12 ani, si doreste sa aibe acelasi nume cu mine (cel purtat anterior).
1.Va rog frumos sa-mi spuneti daca este posibil si cum sa procedez.
2. In cazul in care legea nu-mi permite sa schimb numele copilului cu cel purtat anterior , pot macar sa cer pastrarea numelui de casatorie, contra vointei sotului?
Multumesc foarte mult.
Nu ii puteti schimba numele copilului decat cu acordului fostului sot.Dupa 18 ani o poate face copilul fara incuviintarea tatalui.
Numele il puteti schimba dvs.in motive intemeiate -pe cale administrativa (si cred ca a avea numele la fel ca cel al copilului este unul intemeiat) trebuie sa mergeti la starea civila si sa depuneti o cerere.
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Multumesc pentru raspuns. Inteleg ca pot pastra numele din timpul casatoriei, contra vointei sotului, cu o cerere la starea civila. Depun cererea la starea civila a sectorului unde s-a incheiat casatoria ( sect sotului) , sau la sectorul unde locuiesc eu? ( avem adrese diferite).In cazul in care sotul nu se opune sa schimb numele copilului , unde se cere schimbarea lui?
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
netie, utilizator
Mergeti la starea civila unde aveti dvs.domiciliul in ambele cazuri.
daca instanta a hotarat deja ca dvs sa purtati numele anterior casatoriei, intai schimbati buletinul cf hotararii si apoi incercati sa va schimbati numele pe cale administrativa, cu cel purtat de copil.
Copiii pot purta numele dumneavoastra, iar schimbarea poate opera pe cale administrativa .
In cazul in care fostul sot nu-si exprima acordul de vointa, va hotari autoritatea tutelara.
Inscrisurile in temeiul careia veti solicita aceasta modificare vor fi legaliate la notar.Sunt necesare, de asemenea, cazierul judiciar al dumneavoastra si publicarea unui anunt in Monitorul Oficial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o inrebare legata de revenirea la numele purtat ... delia.negoita delia.negoita Buna ziua, am o inrebare legata de revenirea la numele purtat inainte de casatorie. In 1998, m-am casatorit si mi-am schimbat numele de familie, ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume- dupa divort, cu al fiicei mele iulia_eu iulia_eu Buna. Problema este urmatoarea......... Eu sunt divortata de cativa ani, copilul mi-a fost incredintat, dar fostul sot nu a acceptat sa ii pastrez numele, pt ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume dupa divort oanapop oanapop Buna ziua. O persoana divortata care si-a pastrat numele din timpul casatoriei, ulterior casatoriei, insa acum doreste sa revina la numele avut de dinainte de ... (vezi toată discuția)