avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

ce pot face daca patronul refuza sa imi plateasca concediul prenatal

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:17, 8 Noiembrie 2010
Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati sa vi se plateasca indemnizatia - nu este obligatoriu dar asa demostrati angajatorului ca ati fost de buna-credinta si ati dorit solutionarea amiabila a problemei. Cererea fie o inregistrati la registratura angajatorului si va pastrati un exemplar cu nr de inregistrare, fie o trimiteti prin fax fie prin posta cu confirmare de primire (esential este sa aveti o dovada ca ati trimis cererea catre angajator). Daca nici asa nu primiti nici un raspuns faceti o sesizare catre ITM si anexati o copie de pe adresa pe care ati trimis-o angajatorului. Daca nici asa nu primiti indemnizatie trebuie sa dati angajatorul in judecata.
1. Din OUG158/2005:
Art. 47 - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite prin încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48 - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. Asadar adresati-va cu sesizare Casei de Asigurari de Sanatate sa-si faca datoria fata de un contribuabil ca dvs.: sa sanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa va plateasca certificatele medicale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz la plata concediului medical ValcuMirela ValcuMirela Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce pot face daca seful meu de trei luni refuza sa-mi plateasca concediul medical de care beneficiez pentru fetita mea de 4 ani ... (vezi toată discuția)
Neplata totala a concediului medical moraru2000 moraru2000 am fost angajata unei firme,am nascut ,am intrat in cele 126 de zile de concediu prenatal,am renuntat la el dupa 42 de zile,obligatorii;angajatorul nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza plata concediilor medicale elena balan elena balan in anul 2011 am revenit la munca dupa ce am stat in concediu de ingrijire copil, dupa 2 luni am ramas insarcinata din nou si am intrat in concediu de risc de ... (vezi toată discuția)