am fost angajata unei firme,am nascut ,am intrat in cele 126 de zile de concediu prenatal,am renuntat la el dupa 42 de zile,obligatorii;angajatorul nu vrea sa mi plateasca salariul,ce trebuie sa fac?unde trebuie sa ma duc?Dupa cat timp este obligata firma sa mi dea salariul,de cate ori am dreptul ,si la ce perioada,sa fac plangeri,aceste plangeri se pot inregistra?
Daca vorbiti despre concediul de maternitate ,inseamna ca angajatorul refuza sa va plateasca indemnizatia de concediu pt.cele 42 de zile de prenatal si nu salariul....
Puteti sesiza Casa de Sanatate in acest sens.
ART47 din OUG158/2005:
ART. 47
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor
prevăzute la art. 36 alin. (3): a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
… Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
... Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
... Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
Sesizarea scrisa a angajatului pt.situatia descrisa va fi strict in legatura cu refuzul nejustificat de plata a indemnizatiei de cm din partea angajatorului ,si nu va contine indicatii de genul "sa aplice legea","sa sanctioneze angajatorul",etc.
Organele abilitate din cadrul Casei de Sanatate ,vor verifica cele sesizate si daca sunt justificate,vor aplica masurile legale ce se impun in astfel de situatii.
De regula se aplica amenda contrraventionala,se incheie proces-verbal de control si care cuprinde masuri trasate angajatorului in ceea ce priveste remedierea ilegaliatatii,in speta recomandarea pt. plata indemnizatiei.
Daca angajatorul va continua sa refuze plata,singura cale pt. angajat ramane doar actiunea in instanta indreptata impotriva acestuia.
Sesizare itm
atalinna
Angajatorul nu mi-a platit concediul prenatal si postnatal.Cum se procedeaza cu sesizarea ce urmeaza sa o fac la ITM?Ce documentatie trebuie sa ... (vezi toată discuția)