avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal

Buna seara!As vrea si eu niste sfaturi legate de o problema:in data de 19 iunie 2010 am fost oprit de politia rutiera si mi s-a intocmit dosar penal pentru art.85 alin.1 (conducerea unui autovehicul cu numere expirate),si acum dosarul este la procuror care dupa cate am aflat intentioneaza sa il trimita in instanta.Intrebarea mea se leaga de ce mi se poate intampla in acest caz in sensul suspendarii permisului,dat fiind ca anul trecut am mai avut un dosar penal pentru un accident de circulatie,acel dosar fiind solutionat cu N.U.P ,neinceperea urmaririi penale,deci nu am cazier,la momentul respectiv nefiind sanctionat nici macar cu amenda administrativa!Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: F84 , utilizator 12:11, 9 Noiembrie 2010
Si totusi....daca voi ajunge in instanta,voi fi condamnat sigur (cu suspendare,fara,amenda penala,etc) ?Sau exista posibilitatea in cazul meu sa nu fiu condamnat si sa imi ramana permisul?Va multumessc!!!
O data facuta greseala si dovedita cu probe,nu mai aveti ce sa faceti,deci veti fi sanctionat cu o pedeapsa minima cu suspendarea executarii,conf.art.81 c.pen.
Nu cred ca nu cunosteati consecintele faptei dvs , ati riscat si din nefericire pentru dvs,ati cam pierdut !
Acceptati consecintele,care se vor repercuta asupra dvs. si anume ,anularea permisului de conducere,pe care il puteti redobandi,prin introducerea unei cereri catre politie la 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii,pentru a vi se permite participarea la un nou examen.
Atat pedeapsa cu suspendarea executarii pedepsei cat si suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere presupun cazier pe perioada termenului de incercare.
ex.pedeapsa 8 luni cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei =termen de incercare 2 ani si 8 luni.
Amenda penala presupune si ea cazier 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, insa in cazul infractiunii pentru care sunteti cercetat , texetul de lege nu prevede varianta alternativa a amenzii penale ci doar aceea a inchisorii de la 1-3 ani asa cum am aratat mai sus.
Sanse minime de a nu fi condamnat.Ar insemna ca procurorul sa constate ca fapta dvs. nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, ceea ce nu prea vad..este totusi o infractiune.
Art. 85. din Codul rutier prevede:
(1) Punerea in circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neinmatriculat sau neinregistrat, se pedepseşte cu inchisoare de la unu la 3 ani.
Incadrarea faptei este gresita. Dvs. nu ati condus un autovehicul neinmatriculat. El era inmatriculat, dar valabilitatea inmatricularii a expirat. In Codul rutier nu este prevazuta nicio sanctiune pentru conducerea unui autovehicul care are numerele provizorii expirate, asa cum este in cazul permiselor de conducere. In cazul permiselor de conducere ce au termenul de valabilitate expirat sanctiunea este una contraventionala.
Deci,Domnule Ciobanu,eu am inteles ce spuneti dumneavoastra si apreciez ajutorul primit,in concluzie aveti dreptate,eu nu neg ca la momentul respectiv am facut o greseala,dar nu mi se pare corect din punct de vedere legal,totusi masina era inregistrata,nu aveam numere false sau furate de pe alt autoturism,ghinionul a facut ca acest lucru sa se intample,dat fiind ca eu nu am stiut sigur pe ce data expira (data expirarii era 9 iunie,iar eu fiind gasit in trafic pe 19) am avut senzatia ca aceea era ultima zi in care aveam drept legal de circulatie!Totusi ma gandesc ca legile un iubita noastra tara sunt...asa cum sunt si odata ajuns in tribunal voi fi condamnat cu suspendare,sau ma rog,amenda penala,in ambele cazuri pierzandu-mi dreptul de a conduce,aceasta fiind cea mai mare temere a mea!Dumneavoastra ce credeti?Va multumesc inca odata,pentru sprijin!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducerea cu autovehicul neinmatriculat + numere false florinpopescu florinpopescu Buna ziua, Am fost prins acum doua saptamani circuland cu autovehicul neinmatriculat,si cu numere false. In anul 2001 am fost condamnat pentru furt la 1 an ... (vezi toată discuția)
Dosar penal, ce urmeaza? didi23 didi23 buna. daca ti se face dosar penal pt conducere masina cu nr rosii expirate si false care sunt urmarile? ce urmeaza? se ajunge in tribunal? se da amenda? mersi (vezi toată discuția)
Conducere cu permis suspendat + numere provizorii expirate, fara antecedente penale !!! p1xel p1xel acum 2 saptamani am avut un accident si am fost retinut cu carnetul de conducere suspendat si cu numerele provizorii expirate... motivul pentru care am ales sa ... (vezi toată discuția)