avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamuriri - contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamuriri - contract de intretinere

intr-un alt forum la urmatoarele intrbari am primit urmatoarele raspunsuri pe care va rog sa le analizati si sa-mi dati o parere....(este vb despre contract de intretinere)
1 daca unul dintre intretinuti decedeaza dupa 4 ani de la semnarea contractului intretinatorul care si-a indeplinit obligatiile,ramane cu 50% din imobil,in cazul in care al 2-lea intretinut vrea rezilierea contractului?
R-----DA
2 dupa decesul celor 2 intretinuti pot urmasii acestora ataca contractul?
R----nu,deoarece contractul deja a incetat,fiind considerate,de drept,ca si fiind indeplinite obligatiile de catre toate partile semnatare.
3 daca obligatia de intretinere a fost madificata(verbal)de comun acord de catre partile semnatare(cu martori),intr-o suma de bani lunara,pot urmasi rezilia contractul dupa moartea intrtinutilor pe baza ca intretinerea nu sa facut in natura?
R---nu.idem 2

va multumesc:(
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 22:07, 9 Noiembrie 2010
Obligatia de intretinere se caracterizeraza atit prin solidaritate p0asiva cit si activa, deci trebuie indeplinita fata de toti creditorii.Daca unul moare nu inseamna ca obligatia s-a stins ci continua in persoana ceuilalt fara ca cel ce datoreaza intretinerea sa poata pretinde 50% din imobil, caci este vorba de un contract aleatoriu.
Celelate doua chestiuni sunt corecte intrucit obligatia de intretinere are caracter personal, mostenitorii neputind face cerere in nume propriu de a rezilia contractul ci cel mult de a continua actiunea daca a fost introdusa de creditori
1. NU - obligatia e indivizibila activ si pasiv. Neexecutarea fata de unul poate determina rezolutiunea intregului contract.

2. DA - altminteri intretinutii ar ramane neingropati sau mai rau ... Cum sa consideram a fi "de drept" indeplinita obligatia ...prin moarte!?. Ce-i bazaconia aia de mai sus? Si daca se constata ca mortul a murit ...de foame? Tot indeplinita se considera!? Asta ...pe romaneste. Juridic exprimat - actiunea in rezolutiune are caracter patrimonial si se transmite mostenitorilor care o pot exercita in termenul de prescriptie.

Nu confundati caracterul personal al obligatiei de intretinere cu cel patrimonial al actiunii in rezolutiune.
Mostenitorii nu pot sa ceara continuarea prestarii intretinerii in persoana lor (caci are caracter personal si s-a stins la moartea intretinutului).
Dar pentru ceea ce trebuia executat in persoana intretinutului si nu s-a executat, mostenitorii pot cere rezolutiunea.

Daca e vreunul care nu gandeste asa, il iau eu in intretinere si-l lasa sa moara de foame legat in cotetul cainelui ... si cu siguranta ca va incepe sa vada alte nunate in textul legii in vremea de pe urma. :tooth:

3. Pot incerca sa ceara. Dar nu-i destul totdeauna a cere spre a obtine. (asta depinde de probe, pledoarii...si stiloul judelui)
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
...incerc sa ma gandesc de ce e considerata obligata de intretinere indivizibila activ... contractuluide intretinere i se aplica regulile generale deci, indivizibilitatea trebuie precizata in mod expres in contract nefiind prezumata... atata timp cat creditorii sunt totusi 2 persoane distincte cu personalitati de multe ori diferite, obligatia de intretinere putand fi executata si separat consider ca indivizibilitatea obligatiei trebuie analizata
Pai hai sa vedem cu putem "diviza" obligatia de intretinere. (fara a ajunge la inlaturarea efectelor aleatorii ale contractului ;)

Avand in vedere caracterul alimentar al prestatiei, am putea oare stipula ca-l hranim pe creditorul X numa' miercurea si vinerea, in zile de post :) si pe Y in rest?
:acute: - obiectul prestatiei e variabil in functie de necesitatile fiecarui creditor, iar intinderea prestatie poate fi influentata de multi factori (starea sanatatii, etc)
Fiecare creditor poate cere intreaga prestatie (Cat de intreaga? Dupa nevoi, caci iata, nici macar nu stim din capul locului cata e, daramite s-o mai si impartim intre X si Y), iar fiecare debitor poate fi constrans sa execute intreaga prestatie (n-am vazut inca un contract cu debitor "fata mosului" si debitor "fata babei").

Solidaritatea este cea care trebuie precizata expres, caci nu exista solidaritate activa legala in codul nostru civil. (la asta cred ca v-ati gandit @ovi_dragomir).

Dar izvorul indivizibilitatii poate fi si natura prestatiei. (pe langa vointa partilor).
Art 1057 c. civ. prevede ca obligatia este indivizibila prin natura ei "cand obiectul ei, fara a fi denaturat, nu se poate face parti nici materiale, nici intelectuale".

Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
...nu...eu ma gandeam ca obligatia de intretinere fata de mos se poate executa integral insa fata de baba care e mai carcotasa se executa cu sughituri sau chiar deloc...pai nu mi se pare normal ca baba sa ceara rezolutiunea pt tot...acu nu e maiputin adevarat ca daca ai rezolutiona pro parte practic ajungi la o stabilire indirecta a cotelor...deci indivizibilitatea obligatiei s-ar trage din calitatea de casatoriti...oricum io zic ca natura obligatiei deintretinere nu e indivizibila in cazul contractelor de intretinere cu mai multi creditori...

Alte discuții în legătură

Obligatia solidara - obligatii complexe - exemplu: contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere rodica_post rodica_post OBLIGATII COMPLEXE Obligatia solidara se poate naste fie prin acte juridice, fie printr-o dispozitie speciala a legii (solidaritatea legala). a) In ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere ice age ice age Parintii mei au facut un contract de intretinere cu o familie de batrani. Intre timp unul dintre ei a decedat, parintii mei suportand toate cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Rezolutiunea contractului de intretinere aandrra aandrra speta: doi soti au incheiat un contract de intretinere cu fiica lor si sotul acesteia. cei doi soti divorteaza. sotia doreste rezolutiunea contractului, ... (vezi toată discuția)