avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA Platitor/Neplatitor de TVA, norma de venit, etc
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA Platitor/Neplatitor de TVA, norma de venit, etc

Buna dimineata stimati colegi.
Sa incepem cu inceputul, sunt un tanar programator ce lucrez in principal cu clienti din Romania dar si din UE sau SUA ca freelancer. Am pierdut foarte multe proiecte din pricina faptului ca nu am putut sa le ofer factura.

Asadar doresc sa devin PFA pentru activitati legate de IT (software/hardware) cat si prelucrarea datelor personale (pe viitor poate voi oferi hosting si altor persoane decat clientilor mei pe partea de programare).

Acum, nelamurirea ar fi, ce este mai bine sa aleg, platitor de TVA sa Neplatitor? si ce implica fiecare (ma refer la hartii pe care trebuie sa le completez lunar, taxe, impozite, etc). Am citit cateva topice de pe acest site cat si de pe altele dar tot nu m-am lamurit complet despre ce este vorba si ce costuri implica initial.
Am citit ceva despre o taxa de 150 ron la infiintare, doar atat trebuie sau sunt si alte costuri? Ce este cu norma de venit si cum se taxeaza? daca eu pun norma de venit 10 RON si intr-o luna castig 10000 cum se taxeaza?

Am vazut ca sunt foarte multe persoane care cunosc foarte bine legislatia din Romania si m-ar putea ajuta atat pe mine cat si pe alti utilizatori care sunt bagati in ceata de birocratia tipic Romaneasca.

Multumesc anticipat,
Ionut
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
IonutStoica, utilizator
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 09:28, 3 Decembrie 2010
alege platitor TVA ...si pentru infiintare, apeleaza la specialisti...:yes: e cel mai sanatos...
in primul rand norma de venit nu o stabiliti dvs., ci ministerul finantelor publice.
odata stabilita aceasta norma de venit, indiferent ce venituri realizati, platiti 16% din norma stabilita.
nu aveti obligatia de a conduce contabilitate in partida simpla, dar aveti obligatia de a tine o evidenta a veniturilor, astfel incat la depasirea sumei de 35.000 euro, adica 119.000 lei, sa deveniti platitor de tva in romania.
pentru a presta servicii in UE, trebuie sa va inregistrati in scopuri tva pentru servicii intracomunitare si sa va inscrieti in ROI, dar asta nu inseamna ca deveniti platitor de tva in romania
daca aveti in principal clienti din romania, va sfatuiesc sa nu optati ca platitor de tva de la inceput, ci doar la atingerea cifrei de afaceri de 35.000 euro
daca norma de venit e prea mare in comparatie cu realizarile dvs., puteti opta pentru taxare in sistem real si veti conduce contabilitate in partida simpla, platind 16% din venituri - cheltuieli deductibile.
de asemenea nu uitati contributia la sanatate si pensie.

bafta!
eu.ro.lex a scris:

alege platitor TVA ...si pentru infiintare, apeleaza la specialisti...:yes: e cel mai sanatos...

Buna ziua, in primul rand va multumesc pentru raspunsul prompt, insa doresc niste lamuriri. De ce este mai bine platitor TVA decat neplatitor?
Sa zicem ca voi avea doar clienti din romania, persoane fizice sau juridice, care sunt pasii ce trebuiesc urmati si la ce aspecte sa am grija?


@jester, multumesc pentru informatii. Sa lasam deoparte chestiile legate de UE sau SUA.

Sa zicem ca initial voi emite facturi in valoare de 500-1000 ron lunar. Care este cea mai buna solutie pentru infiintarea PFA-ului?

Si apropo, ce cheltuieli sunt deductibile pe PFA?

Multumesc anticipat.
din cate cunosc eu, norma de venit pentru IT este foarte mare, de aproximativ 60.000 lei
asadar impozitul anual platit este de 9.600 lei
de aceea v-as sfatui sa alegeti taxarea in sistem real, neplatitor de tva, tinand contabilitate in partida simpla.
cheltuielile deductibile le gasiti la art. 48 din codul fiscal.
cititi si normele de aplicare.
Multumesc pentru informatii. Am citit articolul 48 dar nu am inteles mare lucru din el. In orice caz, am vazut ca nedectubilitatea combustibilului este valabila pana la 31 decembrie 2010. Sa inteleg ca dupa aceasta data se vor putea deduce din nou cheltuielile privind combustibilul?

Alte discuții în legătură

Plafon actual de scutire de la plata tva canto canto buna seara- va rog sa imi spuneti daca s-a marit plafonul actual de scutire de la plata tva, adica mai este tot 35.000 euro (la cursul aderarii in UE ) sau se ... (vezi toată discuția)
Pfa nou infiintata antispam antispam Buna ziua. Mi-am infiintat de curand o PFA cu norma de venit. Am fost la registrul comertului si la finante. Dupa ce primesc decizia de impunere de la ANAF, ... (vezi toată discuția)
Cifra de afaceri pfa clyde2010 clyde2010 Stiu ca pana la 1 iulie,cifra maxima de afaceri pentru care UN pfa nu trebuia sa se declade platitoare de TVA era 35.000 E,in roni insemnand 35.000 x ? ron/E = ... (vezi toată discuția)