avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA norma de venit / intracomunitar platitor TVA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA norma de venit / intracomunitar platitor TVA?

Sunt PFA de la 1 mai 2009 cu norma de venit pina la 31 decembrie 2010. Am lucrat la o firma privata pina la 25 august 2010, platit si cu salariu pe cartea de munca si cu contract PFA. De la 1 septembrie lucrez in strainatate ca PFA, neplatitor de TVA. Ca sa pot incheia contractul si factura firmei straine, a fost nevoie sa ma inscriu in registrul operatorilor intracomunitari ca prestator de servicii; am primit, in consecinta, un cod de platitor de TVA. Dat fiind ca functionez cu norma de venit pina la sfirsitul acestui an, trebuie sa platesc TVA de la momentul inscrierii in registrul respectiv sau in momentul cind realizez cifra de afaceri de 35000 euro la cursul aderarii la UE?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: oanavoicu , utilizator 13:31, 10 Noiembrie 2010
vezi art.153 din codul fiscal (5)
codul primit este doar pt operatiuni intracomunitare si nu inseamna ca ati devenit platitor de tva in romania.
deci veti depune decont de tva din momentul depasirii celor 35.000 euro
Multumesc pentru raspunsuri. Deci, plata TVA in Romania nu are legatura decit cu suma incasata de mine? Chiar daca firma pentru care prestez plateste, la rindul ei, TVA in tara unde functioneaza? Mentionez ca pe factura emisa catre firma respectiva, trebuie sa specific urmatoarea mentiune: "VAT exempted, Art 44 and Art 196 From EU Directive".
Pe de alta parte, cei 35000 euro la momentul aderarii, inseamna acum in jur de 27000 euro. De cind se calculeaza plata TVA, din momentul depasirii acestor 27000 sau se ia in calcul perioada de la inceputul anului, de cind functionez cu norma de venit?
multumesc inca odata
norma de venit nu are nici o legatura cu tva.
in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care depasiti 119.000 lei, trebuie sa solicitati inregistrarea in scopuri de tva, iar codul tva valabil il veti primi incepand cu 1 a lunii urmatoare celei in care depuneti solicitarea.
de ex. daca depasiti plafonul in octombrie, solicitati inregistrarea pana pe data de 10 noiembrie si deveniti platitor de tva incepand cu 1 decembrie.
asadar, incepand cu 1 decembrie veti factura intern cu tva si veti varsa taxa la buget.
Problema este ca eu facturez unei firme de consultanta inregistrata in Irlanda (cu care am si contract) si care ma trimite sa prestez servicii unui client din Belgia. Eu lucrez efectiv in Belgia/Bruxelles si trimit lunar factura fara TVA firmei irlandeze. Pe factura respectiva, repet, scrie ca sunt scutit de TVA in baza art. 44 si 196 din Directiva UE. Cum procedez in cazul acesta? Mentionez, de asemenea, ca nu mai am colaborari cu firme din Romania de la 1 septembrie, de cind am inceput sa lucrez in Belgia.

Alte discuții în legătură

Trecere la plata tva - pfa codew codew Buna ziua, Sunt un PFA la norma de venit care va depasi in curand limita plafonului de scutire Am cateva intrebari legate de trecerea la TVA. Cum trebuie ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon antispam antispam Buna ziua tuturor. Din cate am inteles, in cazul unui PFA care presteaza servicii intracomunitare, in momentul in care se depaseste plafonul de incasari de ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma de venit - sunt persoana fizica neimpozabila sau impozabila? alexberi alexberi Lamuriti-ma si pe mine in incalcitul Cod Fiscal. PFA cu norma de venit reprezinta o persoana fizica [b]neimpozabila [/b]sau [b]impozabila[/b]? Intreb in ... (vezi toată discuția)