avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... transcriere certificat nastere minor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

transcriere certificat nastere minor

Buna ziua,

va rog sa imi spuneti ce acte sunt necesare pentru transcrierea certificatului de nastere a unui minor daca tatal (strain) este disparut, iar mama, cetatean roman este divortata.
Cel mai recent răspuns: ciubi , utilizator 15:09, 10 Noiembrie 2010
Buna ziua !
Raspunsul exact il veti primi la biroul de stare civila a localitatii de domiciliu ( al dvs.) aceasta fiind autoritatea care trebuie sa efectueze transcrierea .
Copiii nascuti in strainatate au fost inregistrati, bineinteles, de catre autoritatile straine competente. Parintii cetateni romani, sunt obligati în termen de 6 luni de la data întoarcerii în tara, sa ceara transcrierea certificatelor de nastere straine în registrele civile de la ultimul domiciliu pe care l-au avut sau îl au în tara, pentru a obtine, pentru copii lor, certificate de nastere romanesti.
Acte necesare
-certificatul de nastere original si o copie xerox legalizata a acestuia;
traducerea în limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
-copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
-adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal în strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei local;
-copia xerox legalizata a certificatului de casatorie al parintilor (daca este cazul);
-declaratie pe proprie raspundere data la notar, în cazul în care la rubrica numele de familie al mamei este trecut numele de fata, din care sa reiasa faptul ca poarta nume comun cu al tatalui( cazul în care nasterea s-a produs în Ungaria, Italia etc.
Le multumesc celor care m-au indrumat. Lista actelor le-am aflat de la biroul de evidenta a populatiei sector 1 (intrucat mama, desi e cetatean roman, nu are domiciliul in Romania).
In ideea ca cineva se afla in aceiasi situatie prezint lista actelor:
1. Cerere tip
2. Certificatul de nastere in original + traducere autorizata si autentificata + copie simpla
2. Pasaportul parintelui cetatean roman (original + copie)
3. Extras de pe actul de casatorie + certificatul de divort (originale + traduceri autorizate + copii simple)
4. orice act emis de o autoritate competenta din tara respetiva, precum tatal minorului, care nu este cetatean roman este disparut si nu mentine nici o legatura cu familia acestuia - evident traducere autorizata + original + copie
5. Declaratie din partea mamei ca minorul isi va stabili domiciliul la adresa X (adresa poate fi si in strainatate. In situatia in care adresa din declaratie este in Romania, mama va trebui sa mai declare ca urmeaza si ea sa isi stabileasca domiciliul la aceiasi adresa din Romania)
6. In cazul in care minorul are peste 14 ani poate depune personal cererea de transcriere, daca aceasta o depune mama, minorul trebuie sa faca o declaratie ca este de acord cu transcrierea actului. Daca cererea de transcriere este depusa de una din rude, trebuie o procura speciala (daca minorul are peste 14 ani din partea minorului).
7. multa multa rabdare, am inteles ca transcrierea dureaza mai bine de 6-7 luni - legea cu obligativitatea transcrierii in cel mult 6 luni nu este respectata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transcriere certificat de nastere sonia.maria sonia.maria Ce demersuri trebuie facute de ofiterul de stare civila in cazul transcrierii unui certificat de nastere privind un copil care provine dintr-un parinte roman ... (vezi toată discuția)
Bebe nascut in spania-alocatie romania gabymad77 gabymad77 buna,am nascut in spania in mai 2009, ce mar interesa ar fi de ce acte as avea nevoie pt a primi alocatia in tara-in spania nu am primit nici 1 euro-si ce ... (vezi toată discuția)
Drepturi de mama socol oana cristina socol oana cristina cum pot da statul italian in judecata? eu am un copil cu un cetatean italian nefiind casatorita cu el iar copilul este doar cetatean italian, eu sunt cetatean ... (vezi toată discuția)