avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dupa cat timp se face prescrierea pentru o pedeaspa de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dupa cat timp se face prescrierea pentru o pedeaspa de 7 ani de inchisoare ??

in urma cu 6 ani si jumatate am primit pedeapsa de 7 ani de inchisoare pentru talharie , am primit minimul fiind la prima abatere pentru ca incadrarea era de la 7 la 20.as vrea sa stiu dupa cati ani se face prescrierea.va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: violeta00 , utilizator 23:45, 9 Noiembrie 2010
cineva mia spus de gratierea personala la presedintele romaniei credeti ca sunt sanse? cunoasteti cazuri?
Bineinteles.
Puteti incerca.
Succes!
Eu zic ca nu puteti beneficia de o gratiere pentru ca va sustrageti executarii pedepsei.
Cititi aici:
CAP. 1
Dispozitii generale
ART. 1
Gratierea este masura de clementa ce consta in inlaturarea, in total sau in parte, a executarii pedepsei aplicate de instanta ori in comutarea acesteia in una mai usoara.
ART. 2
Gratierea poate fi acordata individual, prin decret al Presedintelui Romaniei, potrivit art. 94 lit. d) din Constitutia Romaniei, sau colectiv, de catre Parlament, prin lege organica, conform art. 72 alin. (3) lit. g) din Constitutie.

CAP. 2
Gratierea individuala
ART. 3
Gratierea individuala se acorda la cerere sau din oficiu, numai dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
ART. 4
Cererea de gratiere individuala, impreuna cu actele anexate, se adreseaza Presedintelui Romaniei si poate fi facuta de:
a) persoana condamnata, aparatorul ori reprezentantul legal al acesteia;
b) sotul persoanei condamnate, ascendentii, descendentii, fratii, surorile ori copiii acestora, precum si de aceleasi rude ale sotului persoanei condamnate.
ART. 5
(1) Cererea de gratiere contine in mod obligatoriu datele de identificare a persoanei condamnate si pedeapsa pentru care se solicita gratierea.
(2) La cererea de gratiere se anexeaza, in copie legalizata, hotararea definitiva de condamnare, certificatul de cazier judiciar si, dupa caz, acte de stare civila, certificate medicale, rapoarte de ancheta sociala si alte acte pe care solicitantul le considera necesare in sustinerea cererii sale.
ART. 6
(1) In vederea exercitarii prerogativei de gratiere, Presedintele Romaniei poate solicita, atunci cand socoteste necesar, avize consultative de la Ministerul Justitiei, care este obligat sa le inainteze in termen de 30 de zile de la data solicitarii.
(2) De asemenea, atunci cand considera necesar, Presedintele Romaniei poate solicita informatii organelor administratiei publice locale, conducatorului locului de detentie, organelor judecatoresti si ale parchetelor, organelor de politie si altor institutii publice, precum si comandantului unitatii, pentru condamnatii militari.
ART. 7
Decretul de gratiere se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ART. 8
Decretul de gratiere trebuie sa contina urmatoarele elemente:
a) datele de identificare a persoanei condamnate: numele, prenumele, prenumele parintilor, data si locul nasterii;
b) elementele de identificare a hotararii judecatoresti de condamnare;
c) pedeapsa aplicata de instanta, care face obiectul gratierii;
d) modalitatea gratierii - totala sau partiala, indicandu-se partea de pedeapsa gratiata, pentru gratierea partiala.
ART. 9
(1) Prin decret se pot gratia una sau mai multe pedepse.
(2) Gratierea individuala se acorda numai pentru pedepse privative de libertate. Dispozitiile prezentei legi privitoare la pedepse se aplica in mod corespunzator si sanctiunilor cu inchisoare contraventionala.
(3) Nu pot fi gratiate pedepsele deja executate, pedepsele a caror executare nu a inceput din cauza sustragerii condamnatului de la executare, condamnarile cu suspendarea executarii pedepsei, pedepsele complementare si cele accesorii.
(4) Gratierea individuala nu are efect asupra laturii civile si asupra masurilor administrative pronuntate intr-o cauza penala.
ART. 10
In situatia respingerii cererii de gratiere, actul de respingere va fi comunicat persoanei care a introdus cererea, in termen de 30 de zile de la data adoptarii deciziei de catre Presedintele Romaniei.
ART. 11
Gratierea individuala poate fi refuzata de catre beneficiarul ei atunci cand cererea a fost facuta de alta persoana. Aceasta prevedere nu se aplica in cazul condamnatului minor.


Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
ce altceva pot sa fac? va rog ajutati-ma pentru ca sunt disperata am trecut recent printr-o depresie si chiar am ajuns la o tentativa de sinucidere pe de alta parte ma gandesc la cei 5 copii ai mei ca ei nu au nici o vina, nu trebuie sa plateasca pentru ca legea se aplica asa cum vor oamenii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cererte de gratiere claudiaionete claudiaionete ma poate ajuta vreun specialist de pe acest site sa imi spuna cum se poate cere gratierea ,in ce conditii ,pedeapsa cu executare fiind de 1 an si 6 luni . am ... (vezi toată discuția)
Gratiere in termenul de incercare grvgabriel grvgabriel Buna ziua, Nou pe forum , dar cu o problema mai veche.In urma unui accident de circulatie am fost condamnat la 1 an cu suspendare si un termen de incercare de ... (vezi toată discuția)
Buna seara alexandra.dinica alexandra.dinica ce trebuie sa fac pentru a obtine o gratiere sau ptr. comutarea pedepsei?dati mi va rog si definitia procedurii sau textul legii...nu ma pricep si vreau sa ... (vezi toată discuția)