avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Calcul impozit drepturi de autor nov 2010
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Calcul impozit drepturi de autor nov 2010

Buna ziua

Sunt titulara unui contract de drepturi de autor cu o valoare bruta de 62.000 lei
Ma intereseaza sa aflu care este impozitul pe care il datorez pt acesta suma, cand trebuie platit si daca societatea platitoare mai are alte taxe sau impozite de platit in urma acestui contract.
Mentionez ca am si calitatea de angajata cu carte de munca la o alta societate, si vreau sa stiu daca prin prisma acestei calitati pot sa nu mai platesc la sanatate 5% din val. contractului de drepturi de autor, ci doar impozitul de 11% ?
In aceste conditii venitul mai poate fi luat in calcul in eventualitatea unei indemnizatii maternale?

Astept cu nerabdare un raspuns si va multumesc anticipat pentru efort!
O zi excelenta in continuare!
Cel mai recent răspuns: iania , utilizator 12:01, 12 Noiembrie 2010
Potrivit OUG 58/2010 modificata prin OUG 82/2010 art. III alin. 11 Obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj, corespunzătoare veniturilor obtinute din drepturi de autor revine plătitorului de venit.

Baza lunară de calcul la care se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj este venitul brut diminuat cu cota de cheltuială prevăzută la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, după caz, la art. 50 alin. (2) lit. a) din Codul Fiscal.

Codul Fiscal art. 50
(1) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală se stabileşte prin scăderea din venitul brut a următoarelor cheltuieli:
a) o cheltuială deductibilă egală cu 20% din venitul brut;

In ceea ce priveste impozitul pe venit, platitorul de venit are obligatia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă. Impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului brut (Codul Fiscal art. 52 alin. 1 lit. a si alin. 2).

Reglarea impozitului pe venit se face anual pe baza Declaratiei 200 privind venitul realizat. Obligatia depunerii acestei declaratii precum si plata diferentei de impozit va revine. La declaratie anexati adeverinta de la platitor din care sa reiasa venitul realizat de dvs. precum si impozitul retinut (Codul Fiscal art. 83 alin. 1)

Referitor la contributia pentru asigurarile sociale de sanatate sunteti obligata sa declarati si sa platiti aceasta contributie (Legea 95/2006 art. 257 alin. 2 lit. b).
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Va multumesc pentru raspunsul punctual.
Spor in toate si la cat mai multe fapte bune de intr-ajutorare a celor care si-au prins urechile in stufarisul legislatiei romanesti care se schimba de la o zi la alta...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii sociale contract de cesiune a drepturilor conexe de autor. MitranStefania MitranStefania Buna ziua, Puteti sa ma ajutati cu urmatoarea problema? In cazul unui contract de cesiune a drepturilor conexe de autor (actori) incheiat intre o firma si un ... (vezi toată discuția)
Ghid util pentru veniturile din drepturi de autor 2012 - 2014 Laura Ciobeica Laura Ciobeica Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala fac parte din categoria veniturilor din activitati independente. ... (vezi toată discuția)
Accident de munca... Ramona24 Ramona24 Buna ziua. In baza unui contract de autor(pe o perioada de 7luni)un artist strain a prestat in cadrul unei institutii publice de cultura.In baza contractului ... (vezi toată discuția)