Acum cateva zile soacra mea a primit o recomandata care s-a dovedit a fi o amenda de 3000 lei de la politia comunitara pentru parcare in parc.
Pana aici nimic iesit din comun, doar ca in ziua respectiva eu am circulat cu masina, iar cel care a parcat in parc tot eu am fost.
In legatura cu PV as avea cateva nelamuriri:
- "Locul" trecut in PV este Parcul Spitalului Municipal, parc care din cate cunosc eu nu exista, corect fiind Parcul Eroilor Sanitari. Nici macar Spitalul Municipal nu exista, el numindu-se Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
- La rubrica "contraventii" agentul a scris :"Susnumita a fost depistata patrunzand si parcand auto marca..., culoare...,nr..., pe aleea parcului Spitalului Municipal", lucru neadevarat pentru ca "susnumita" era la serviciu.
Am rugamintea, daca cineva s-a mai lovit de o problema similara sau crede ca ma poate ajuta, sa imi spuna daca aceste 2 pdv sunt motive solide de anulare a amenzii.
Cazurile de nulitate ale unui proces-verbal de constatare si sanctionare a unei contraventii sunt stipulate in art.17 din O.U.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare:
"Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.".
Oricum, sfatul meu este sa contestati procesul-verbal in instanta, in conformitate cu prevederile legale incidente (extrase tot din O.U.G. 2/2000 care este sediul materiei in aces sens):
"Art. 31. - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
(2) Partea vatamata poate face plangere numai in ceea ce priveste despagubirea, iar cel caruia ii apartin bunurile confiscate, altul decat contravenientul, numai in ceea ce priveste masura confiscarii.
Art. 32. - (1) Plangerea insotita de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat sa o primeasca si sa inmaneze depunatorului o dovada in acest sens.*
(2) Plangerea impreuna cu dosarul cauzei se trimit de indata judecatoriei in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
(3) Plangerea suspenda executarea. Plangerea persoanelor prevazute la art. 31 alin. (2) suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii."
Multa bafta!
Mai intai de toate formulati plangere contraventionala in termen de 15 zile de la primirea procesului verbal catre judecatoria competenta teritorial .
Daca ceea ce precizati dvs ca soacra a fost de serviciu in acel interval orar in care pe procesul verbal apare ca ar fi savarsit contraventia , faceti dovada pontajului si a prezentei acesteia la locul de munca , prin inscrisuri .
De asemenea , solicitati ca Pol. Comunitara sa faca dovada pe baza careia a identificat-o pe soacra dvs ca fiind contravenienta responsabila ptr parcarea auto in acel loc si nu altcineva .
Daca acestea sunt asa cum ati precizat , plangerea va fi admisa .
ce va sfatuiesc eu , este ca dupa ce veti avea castig de cauza , asteptati ca sentinta judecatoriei prin care v-a fost admisa plangerea contraventionala sa ramana definitiva , iar apoi faceti plangere penala la parchet impotriva acelui politist comunitar ptr abuz in serviciu .