Va relatez pe scurt despre ce este vorba:
In lumina aplicarii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, au fost emise o serie intreaga de decrete, ordonante, etc.
Acestea cuprind si prevederi in legatura cu modul in care urmeaza a fi actualizate eventualele despagubiri primite de persoanele indreptatite im momentul trecerii imobilelor in proprietatea statului.
Astfel de reglementari se gasesc de exemplu in cuprinsul ORDONANTEI DE URGENTA Nr. 184 din 12 decembrie 2002 si a ORDINULUI Nr. 4/24555 din 5 august 2003 privind cursul oficial leu/dolar S.U.A. în perioada 1945 – 1989 (emitent: Banca Nationala a Romaniei - nr. 4 din 5 august 2003 si Institutul National de Statistica - nr. 24.555 din 6 august 2003, publicat in Monitorul Oficial nr. 576 din 12 august 2003)
Dupa cite am inteles eu, principiul este simplu:
Despagubire primita se imparte la cursul oficial leu/dolar din anul acordarii despagubirii, curs stabilit prin ORDINULUI Nr. 4/24555, valoarea astfel obtinuta fiind apoi multiplicata cu cursul leu-dolar din momentul solutionarii notificarii.
Problema pe care o am eu este urmatoarea:
Apartamentul pentru care am facut notificare a fost cumparat de mine in 1976, fiind platit in valuta (US$), cursul de schimb utilizat conform facturii la data respectiva fiind de 20 lei pentru 1 US$. Pretul de cumparare a fost de ca. 120.000 lei.
In acelasi timp, potrivit ORDINULUI Nr. 4/24555, cursul de schimb leu/dolar din anul 1976 a fost de 4,97. Cu alte cuvinte, apartamentul pentru care eu platisem ca. 6.000 US$ valora de fapt ca. 24.000US$.
Cum se explica faptul ca cele doua cursuri de schimb aplicate in acelasi moment sint asa de diferite: 20 si respectiv 4,97 ?
In afara de asta, despagubirea primita de mine la trecerea apartamentului in proprietatea statului, in anul 1987, a fost de ca. 120000 lei, adica exact pretul de cumparare.
In conditiile aplicarii prevederilor ordinului mentionat anterior, in care cursul de schimb leu/dolar din anul 1987 este stabilit la 4,07, ar insemna ca de fapt despagubirea primita de mine a avut o valoare de ca. 30.000 US$.
Cum se poate explica faptul ca pretul de cumparare a fost de patru ori mai mic decit cel REAL (???), iar despagubirea acordata dupa zece ani de utilizare a fost de cinci ori mai mare decit pretul de cumparare (toate socotelile fiind facute in US$)
Stimata doamna avocat !
Raspunsul dvs. ar fi acelasi si daca cititi si continutul mesajului meu si nu numai titlul ?
Dupa parerea mea, continutul art. 11 alin. 5, 6 si 7 din Legea 10/2001 nu ofera raspunsul la intrebarea mea.
Daca gresesc, va rog sa ma corectati.
Pentru gasirea raspunsului la intrebarile dv., ar trebui sa-l intrebati pe guvernatorul Băncii Naţionale a României sau pe preşedintele Institutului Naţional de Statistică, emitentii Ordinului 24555_2003...;)
In baza carei legi a fost trecut apartamentul in proprietatea statului?
Daca, in 1976 ati platit 6.000 $ (120.000 lei) si in 1987 ati fost despagubit cu 120.000 lei unde este problema? Dv ati fost despagubit atunci, statul devenind proprietar, cu titlu, pe acel apartament. Notificarea dv pt restituirea apartamentului a fost aprobata? Sau ati cerut (vreti sa cereti) "actualizarea” despagubirii? Pt ca, in niciunul dintre cazuri nu cred ca veti avea castig de cauza – despagubirea s-a facut atunci, la "pretul pietei” de atunci. Apoi, daca valoarea ap era mai mare, dar dv ati platit mai putin, unde e problema? Ziceti ca ati platit atunci 6.000 $ si val reala era de... 24.000 $...
Intrebarea ar fi: cum ati cumparat – in 1976 – platind in valuta? Poate va referiti la lei, dar ati calculat echivalentul in valuta folosind "parghiile” de azi. In 1976, daca nu erati un important membru de partid, nu aveati acces la valuta si trebuia sa dati socoteala pt detinerea acesteia. Nu se discuta despre "6 dolari, adica x lei"... iar cei care cumparau din asa-numitele "shop" era necesar sa fie cetateni straini, daca nu intrau in categoriile favorizate - altfel, aveau probleme (mari!).
Art. 11. din legea 10 (actualizata in Aprilie 2007) - (1) Imobilele expropriate si ale caror constructii edificate pe acestea NU au fost demolate se vor restitui in natura persoanelor indreptatite, daca nu au fost instrainate, cu respectarea dispozitiilor legale. Daca persoana indreptatita a primit o despagubire, restituirea in natura este conditionata de rambursarea unei sume reprezentand valoarea despagubirii primite, actualizata cu coeficientul de actualizare stabilit conform legislatiei in vigoare (adica, actele normative despre care amintiti).
Dv ati primit o despagubire la data expropierii, deci, daca doriti imobilul in natura trebuie sa restituiuti suma respectiva, actualizata… si veti primi imobilul (daca nu a fost instrainat cf legii). Sau, poate, Statul va accepta sa achite diferenta pana la valoarea de azi...?! Poate primiti actiuni la marele fond proprietatea...
Cat priveste diferenta de curs pt aceeasi perioada… poate ca 20 lei din 1976 au echivalent azi 4,97 lei… cf calculelor facute dupa cine stie ce formula de functionarii B.N.R.
Daca intrebarea dv a fost pur… teoretica imi pare rau ca v-am retinut atentia cu atatea randuri scrise… Nu prea se intelege daca doriti sa reintrati in posesia apartamentului…sau vreti sa vi se explice doar de ce apar diferente de curs valutar…