avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... penal-vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

penal-vatamare corporala

Buna ziua,
Sunt in proces penal cu o persoana care m-a vatamat corporal atat pe mine cat si pe fiica mea, eu am beneficiat de 25 de zile de ingrijire (certificat medico-legal) iar fiica mea de 4-5 zile de ingrijire medicala.
In prima faza s-a dat amenda administrativa dar am depus plangere impotriva ordonantei si s-a trimis cazul spre judecare.
Acum am o problema in care va rog sa ma ajutati si anume vreau sa ma constitui parte civila si sa cer despagubiri materiale de 2000 lei dar nu stiu cum sa fac dovada deoarece eu sunt liber profesionist iar in acea perioada am avut mana imobilizata (gips pt.30 zile) si drept urmare nu am putut contracta lucrari insa eu nu am obtinut niciun venit in acea luna ,venit care sa contribuie la intretinerea familiei mele si totodata datorez si statului contributii aferente impozitului forfetar si contributii la pensii si sanatate.Nu stiu cum sa procedez si in ce baza sa mentionez faptul ca 2000 lei este un venit brut lunar pe care ar fi trebuit sa-l realizez daca nu as fi avut mana imobilizata.
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 17:04, 10 Noiembrie 2010
constituiti-va parte civila cu o suma mai mare.nu trebuie sa faceti nici o dovada,aveti dreptul la daune morale si materiale.
In cadrul procesului in care sunteti parte vatamata, puteti sa va constituiti si parte civila cu sumele pe care considerati necesar sa le solicitati.
Astfel, puteti avea pretentii materiale in cuantumul pe care considerati ca l-ati pierdut stand acasa plus datoriile la cotizatii catre stat, iar in fata instantei puteti motiva aceasta suma.
Apoi, puteti solicita o alta suma sub forma de daune morale, suma pe care n-o mai justificati, ea fiind o compensare fata de suferinta fizica pe care ati avut-o dvs. si fata.
Aceste pretentii, fiind cerute intr-un proces penal, sunt scutite de taxa de timbru.
Atentie insa ! Potrivit dispozitiilor art15 alin 2 Cod pr pen, constituirea de parte civila in procesul penal se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata, pana la citirea actului de sesizare.Dupa trecerea termenului stabilit de legiuitor, constituirea de parte civila se poate realiza doar cu acordul inculpatului si partii responsabile civilmente .
Aveti posibilitatea sa va constituiti parte civila in tot cursul urmaririi penale, iar in fata primei instante pana la citirea actului de sesizare.
Aveti posibilitatea astfel sa va consituiti parte civila cu contravaloarea prejudiciul material adus ca urmare a nerealizarii venitului lunar pe care in mod normal il realizati datorita imobilizarii mainii in ghips 30 de zile, prejudiciu pe care il puteti proba cu inscrisuri din care sa rezulte venituri obtinute anterior dar si cu martori.
Daca ati avut lucrari pe care nu le-ati putut onora se poate folosi si in aceasta situatie cu martori.
De asemenea aveti dreptul sa solicitati si daune morale pentru cele intamplate, daune care vor fi probate in aceeeasi modalitate.
Simpla solicitare a daunelor morale cat si acelor materiale nu presupune si acordarea lor, de aceea este necesar sa probati solicitarile dvs. in latura civila a procesului penal.
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
:offtopic: Interventie moderator: va rog sa nu mai deschideti alte topicuri cu aceeasi problema. Multumesc.

Roni_Maria a scris:

Am avut prima intrunire si s-a stabilit sa citeze martorii si eu am solicitat verbal constituirea in parte civila si daune morale de 3000 lei iar despag.mat.de 2000 lei si judecatoarea mi-a zis ca trebuie sa aduc dovezi legate de despag.materiale.
Am cerut doar 2000 desp.mat.pe ca este un venit brut normal dar cum sa dovedesc acest fapt eu fiind liber prof.si neputand contracta lucrari avand mana in gips.
Mi se pare normal sa cer 10 000 lei dar acum daca am cerut 5 000 lei mai pot cere alta suma daca fac solicitare in scris?
Cu cat timp inainte trebuie sa depun solicitarea (este programat pe data de 07.12.2010)
Multumesc mult pt.promtitudine si consultanta

CDruia a scris:

"Despăgubiri materiale" înseamnă efectiv costurile pe care le-aţi suportat ca urmare a faptei (de exemplu: cheltuieli medicale, transporturi, plată expert etc) şi trebuiesc demonstrate. Veniturile pe care nu le-aţi mai putut obţine datorită vătămării intră în suma pe care o cereţi drept "daune morale".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila intr-un proces penal Velica Rodica Velica Rodica Ce inseamna a ma constitui parte civila intr-un proces penal (vezi toată discuția)
Actiune civila ContSters137229 ContSters137229 Cum se formuleaza o actiune civila in timpul desfasurarii unui proces penal.Ce puncte forte ar trebuii sa contina ea.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cerere daune ca parte civila in proces penal eu_craciun eu_craciun Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu o problema. Imi trebuie aparator ales pentru a trimite o cerere prin care stipulez suma daunelor morale si ... (vezi toată discuția)