avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune Disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune Disciplinara

Sunt convocat la comisia de disciplina pentru ca in perioada concediului de odihna am cumparat un pachet turistic pentru care angajatorul a cordat o compensatie baneasca conform CCM pe baza facturii de la agentia de turism.Deoarece am fost victima unei fraude (tepe) turistice dovedite angajatorul doreste sa ma sanctioneze disciplinar pentru ca nu i-am returnat acea compensatie.Este normal?Ce legatura are aceasta problema cu munca asa cum prevede codul muncii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:25, 2 Decembrie 2010
Poate sa va ceara dauna in cazul in care a-ti incalcat regulamentul intern al firmei pe care presupun ca l-ati semnat.
Angajatorul figureaza pe factura ca unic cumparator al pachetului turistic.Acea suma compensatorie a virat-o direct pe card pe baza acelei facturi primite de la agentie si nu apare in nici un document de plata(fluturas,decont,etc...).In urma fraudei turistice(anchetate de politie) ar fi putut suficient timp ca pe baza facturilor stornate de agentie catre el sa efectueze retinerea sumei acordate(asa este procedura cred ca si financiara).Dar nu a facut-o(posibil intentionat) pentru a transfera situatia in plan disciplinar.Este abuz in serviciu?Mentionez ca achizitia initiala am facut-o integral cu resurse proprii fara decont-avans.
Nu prea este abatere disciplinara , in sensul prevazut de Codul muncii, ceea ce sustineti dvs ...prin urmare, puteti ataca in instanta decizia de concediere .
Revin cu precizarea ca intre timp s-a emis decizie de sanctionare cu avertisment in urmatoarele conditii;
1)Obiectul(fapta)invocata in convocarea la comisie este diferit de obiectul invocat in decizie.Chiar si asa sunt invocate doua articole diferite din contractul colectiv care se refera la procedurile de acordare si decontare a biletelor de odihna si tratament ; obligatia de a prezenta la sosirea in tara a vizelor pe pasapoarte(desi am fost in UE cu buletinul) si obligatia de a anunta firma daca renunt la bilet(nu a fost cazul pentru ca am fost tepuit de firma de turism partenera a angajatorului situatie pe care am anuntat-o)
2)Sunt acuzat ca mi-am insusit cu buna stiinta contravaloarea reducerii acordata la bilet de firma desi nu am luat nici un avans(am platit integral); firma a virat o suma pe card fara sa ma anunte si care nu apare in nici o situatie financiara personala(fluturasi,deconturi semnate de mine,etc...).La data fraudei turistice patronul firmei de turism mi-a restituit suma platita de mine direct din buzunar fara acte fiscale;
3)In continutul avertismentului sunt somat sa restitui suma virata pana la o data anterioara datei emiterii deciziei de sanctionare(?),desi anterior cercetarii le-am transmis in scris ca pot sa-si retraga acea suma cand si cum doresc daca considera ca nu mi se cuvine cu conditia sa mi se prezinte documente fiscale de retur de la agentia lor partenera care a dat teapa;

Revin si cu precizarea ca actele de la achizitia pachetului turistic sunt urmatoarele;
Factura in care apare agentia ca vanzator si firma ca si cumparator
Chitanta in care apar eu ca platitor
Contract turistic in care apar eu ca turist
Toate actele au fost depuse la firma care ulterior a dispus acordarea unei sume compensatorii pe post de reducere a pretului biletului

Va cer in continuare un punct de vedere deoarece cu toate eforturile nu am reusit sa gasesc nici o conexiune directa sau indirecta intre aceste fapte si relatiile de munca indiferent de natura lor. De asemenea nu am gasit nici o prevedere/procedura asupra unor situatii limita ca cea descrisa.In legatura cu eventuale sume necuvenite nu am gasit decat obligatia de a o returna voluntar sau prin hotarare judecatoreasca definitiva fara specificarea unor termene.
In loc sa fiu contactat pentru o solutie de rezolvare s-a fabricat un referat pentru convocare disciplinara desi aveau informatii de la inceput asupra situatiei(au confirmat chiar in decizie)

Revin si cu precizarea ca fapta invocata in decizie se refera la incalcarea unui articol din CCM care nu exista( se invoca art.12.9 si nu exista articole decat pana la 12.3).Exista o forma de anulare implicita fara tribunal pentru a nu genera actiuni de razbunare (asa cum s-au sugerat in repetate randuri) ?

Alte discuții în legătură

Agentie de turism barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd As dori ajutor in privinta intocmirii unei monografii contabile ptr. o agentie de turism. (vezi toată discuția)
Pentru a putea fi decontate, cheltuielile cu cazarea si masa ... Egabar Egabar Pentru a putea fi decontate, cheltuielile cu cazarea si masa pentru angajat si membrii de familie pe perioada concediului de odihna, facturile pentru aceste ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris salariat AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, In ce masura poate fi aplicat un avertisment scris unui salariat, pentru absentarea fara a anunta angajatorul in prealabil si comportament ... (vezi toată discuția)