avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Legea 31/1990. Conditii de cvorum si majoritate pentru ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Legea 31/1990. Conditii de cvorum si majoritate pentru retragere asociat din SRL

Am o situatie semi-delicata pentru cunoscatorii legii 31/1990. In actul constitutiv scrie ca hotararile privind modificarea actului constitutiv precum si cedarea actiunilor catre terti din afara societatii se fac
numai cu votul pozitiv al tuturor asociatilor
in cadrul A.G.A. Nimic mai mult. Un asociat are 20%, altul 80%.

E clar ca la prima convocare nu poate iesi nimeni. Din moment ce in statut nu se prevede nimic, la a 2-a convocare, se poate adopta orice indiferend de cvorumul intrunit cu majoritatea voturilor exprimate (art.112 alin.2). Ce inseamna mai exact: majoritatea se calculeaza la procentul de actiuni detinute sau la procentul prezent in a 2-a convocare?

Si inca ceva: cel mic de 20% are vreo sansa vreodata sa vanda la terti? Pentru ca nu intruneste cvorumul nici la prima nici la a2-a. Are vreo posibilitate sa vanda la terti, tinand cont bineinteles de dreptul de preemptiune al asociatilor?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 17:46, 15 Noiembrie 2010
Depinde de actul constitutiv.
Daca exista interdictia absoluta de a vinde la terti, atunci ceilalti au obligatia de a le cumpara la valoarea lor reala, adica tinind cont de patrimoniul total al firmei.
Daca nu, asociatii au drept de preemptiune si trebuie ori sa il exercite, si sa cumpere la pretul cerut de vanzator, ori sa permita vanzarea catre oricare tert.
Din interpretarea actului constitutiv, respectiv "deciziile privind transferul de actiuni catre terte persoane care pot fi luate numai cu votul pozitiv al tuturor asociatilor", eu nu vad tocmai o interdictie absoluta de a vinde catre terti. Dar totusi in aceasta situatie, cum poate asociatul de 20% sa treaca peste acest zid? Ca el nici la o a2-a convocare nu s-ar apropia de conditiile de majoritate ..
Asa formulata, conditia va fi considerata abuziva, intru-cat, acei asociati nu ar putea niciodata instraina actiunile/partile sociale.
Atunci:
- fie ceilalti asociati au obligatia de a prelua actiunile/partile sociale la valoarea corespunzatoare patrimoniului societatii rezultat din actele contabile, si nu la valoarea nominala.
- fie asociatul ce doreste sa vanda o poate face si catre terti, daca ceilalti asociati nu vor sa isi exercite dreptul de preemptiune, in acest caz asociatul poate sa ceara orice pret pentru partile lui.
Revenind la discutia asta, sa spunem ca optam ptr. varianta 2: vinderea partilor sociale catre terti. Care sunt pasii de urmat in aceste conditii? Cum se face un anunt de cedare a partilor sociale pentru a se oferi dreptul asociatului majoritar sa isi exercite dreptul de preemptiune si unde se publica? Se convoaca AGA cu acest anunt in convocator sau se publica in MO, etc? Care este termenul oferit pentru exercitarea acestui drept?

Apoi chiar in aceste conditii statutare, se poate vinde catre terti daca asociatul majoritar nu a oferit pretul cerut? Si din cate stiu, nu se poate vinde catre terti la un pret mai mic decat cel anuntat in oferta initiala? Sau numai daca ceilalti asociati au facut o contraoferta este valabila conditia?
Este nevoie de AGA, doar daca este specificat in actul constitutiv.
Asociatul care vinde poate face direct o oferta celuilalt, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Se poate pune un termen de 10-15 zile pentru raspuns.
Nu se face nici un fel de oferta publica (SRL) .
Asociatul ce vinde isi spune dorinta, la care celalalt asociat consimte sau nu. Bineinteles in forma scrisa.
Daca nu se ajunge la intelegere, se poate vinde la terti.

Daca se doreste mai complicat si cu costuri mai mari, se poate face si cu publicarea ofertei prin ziare de circulatie nationala, se poate convoca si AGA, se poate chema si un notar sau avocat care sa consemneze oferta si refuzul sau acceptul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesionare actiuni srl Coman2010 Coman2010 Buna ziua, Sunt asociat intr-un srl cu 4 asociati, toti cu functia de administrator prin actul constitutiv, fiecare cu 25% actiuni. Datorita neintelegerilor ... (vezi toată discuția)
Conditii schimbare administrator srl delia_enache delia_enache Buna ziua, In cazul unui SRL cu 3 asociati, asociatul majoritar fiind si adminstrator, care sunt conditiile de schimbare al administratorului, in situatia ... (vezi toată discuția)
Convocare aga la srl cu asociat decedat (nu se cunosc datele tuturor mostenitorilor) cosnec cosnec Buna ziua, Am situatia: Un asociat - administrator (din 5) al unui SRL, doreste sa renunte la calitatea de administrator si sa iasa din firma. Dintre ... (vezi toată discuția)