avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... asociatia de proprietari - obligatia de a face
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

asociatia de proprietari - obligatia de a face

am depus un dosar in instanta pe pretentii pentru neplata cotelor de intretinere. dupa depunere am aflat ca paratii nostri nu sunt proprietari ci mostenitori. ce trebuie sa fac mai departe pentru ca instanta vrea sa fie proprietari si sa-mi suspende dosarul pana se finalizeaza cu succesiunea, numai ca mostenitorii nu vor sa faca acest lucru. Poate asociatia de proprietari sa deschida o actiune sau ceva ca sa putem sa recuperam restanta?
Cel mai recent răspuns: stormlord , utilizator 09:59, 13 Noiembrie 2010
1-Asociatia de proprietari nu poate obliga un cetatean sa devina proprietar
2-
Art 51 din L nr 230/2007 Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu,precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora,pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari,dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute
(2)Privilegiul se inscrie in registrul. de publicitate imobiliara al judecatoriei,la cererea presedintelui asociatiei de proprietari pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta
datoriile defunctului se divid de drept intre mostenitori din momentul deschiderii succesiunii( adica din momentul decesului proprietarului apartamentului).
daca dvs ati indicat mostenitorii si ati cerut introducerea lor in cauza, nu vad niciun impediment pentru a se pronunta o hotarare in contradictoriu cu acestia.
de aceea, eu consider ca trebuie sa insistati, aratand ca va judecati cu mostenitorii indicati, situatie in care sarcina probei ca paratii sunt numai succesibili ( nu si mostenitori acceptanti) le revine acestora din urma.
nu vad cum instanta ar putea respinge act. dvs, ca fiind formulata impotriva unor persoane fara calitate procesuala pasiva, caci s-ar impune sa motiveze in sensul ca paratii sunt straini de succesiune, ceea ce inevitabil ar fi insemnat administrarea de probe in acest sens.
daca am merge pe rationamentul ca se impune mai intai dezbaterea succesiunii, nu aveti decat solutia unei actiuni oblice, prin care, in calitate de creditor al defunctului, sa solicitati partajul succesoral, solutie oneroasa si care presupune timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rugaminte pentru explicarea situatiei si sugestie Gabyrosu Gabyrosu Mai jos este sentinta primita si nu intelegem solutia data . Noi suntem o Asociatie de locatari si dorim sa recuperam marea valoare a restantei unui locatar, ... (vezi toată discuția)
Mostenitor zerognost zerognost Speta: ma judec cu o persoana care in timpul procesului decedeaza. Introduc in cauza mostenitorul, defunctul lasa in urma un copil si o mica avere (casa, ... (vezi toată discuția)
Succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua. Se poate face succesiune în instanță în cazul în care unul din moștenitori refuză să facă proces de stabilire a filiației împotriva ... (vezi toată discuția)