avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... posibil monopol pe piata ?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

posibil monopol pe piata ?

Buna ziua,

Cum poate fi interpretat urmatorul caz: Firma X din Romania importa in baza unui contract de exclusivitate un produs fabricat in Germania ( UE ).Dupa aderare, Firma X a rasmas in continuare importator unic al acestiu produs.Ca si comerciant, urmaresc un profit la revanzare.Preturile practicate de importator pt comercianti sunt imense ( de exemplu, este mai ieftin sa cumperi de pe raftul unui mare supermarket decat de la ei).Pe raft, in magazinele din Germania, acelasi produs, se gaseste la jumatate de pret.Este mai avantajos pt mine sa ma aprovizionez pe cont propriu de acolo pt a putea fi competitiv la pret.Ma poate obliga vreo lege sa cumpar la un pret dublu doar ca acel produs este importat exclusiv de catre altcineva si acesta tine pretul sus ?Imi pot alege singur locul de pe teritoriul UE de unde sa ma aprovizionez ? Comit ceva ilegal ? este in interesul consumatorului ca plateste pt acelasi produs un pret mai mic ? si in acelasi timp obtin si eu un profit si platesc taxele aferente statului ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 09:52, 25 Februarie 2008
E teaba celui ce i-a acordat exclusivitatea sa-l protejeze (daca poate: exclusivitatea inchisa si absoluta era parca prohibita). Dvs. va vedeti de ale dvs.
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2008
romascanu, moderator
Eu asi gandi si altfel:
importatorul din Romania nu o fi chiar cretin :D; sigur isi protejeaza cumva afacerea.
In acest sens, daca dvs veti merge in orice alt stat UE sau chiar Germania si veti cumpara "de pe raft" acel produs ma indoiesc ca veti putea sa-l revindeti pur si simplu in tara la noi fara alte formalitati ca cele referitoare la import. Desi regulile nu mai au aceleasi restrictii ca inainte de aderare la UE.
Veti avea nevoie de la producator de o serie de acte privind produsul respectiv, provenienta, compozitie, respectarea normelor UE, certificatul de garantie si bineinteles un manual in limba romana, aprobat de acesta.
Si atunci ..probabil...se va pune in discutie dreptul dvs de a vinde aceste produse in tara, sau mai bine zis POSIBILITATEA producatorului de a vinde altui comerciant din Romania.
Ma gandesc ca importatorul din Romania a mentionat in contractul sau cu producatorul, interdictia acestuia de a oferi spre revanzare altui comerciant de pe teritoriul tarii noastre.
Mai verificati si aceste detalii.
Contractul de exclusivitate ii priveste pe cei doi, fabricantul si importatorul exclusiv.
Dumneavoastra cumparati de unde vreti produsul, nu aveti absolut nicio restrictie. E problema lor cum procedeaza pentru a-si proteja teritoriul.
Sunt perfect de acord cu romascanu.
Parerea lui av_andrei, imi pare inutila.
Atentiee !!!
Omul este comerciant si urmareste un profit dupa cum chiar acesta scrie !!!
Nu este un simplu client al produsului respectiv !!
Revanzarea nu o poate face pur si simplu, dupa ce cumpara produsul de pe raft !! ca nu suntem buticarii din piata care ne aprovizionam din Metro.
Cititi cu atentie intrebarile...ca va considerati...consultanti !
av_andrei, nu ai dreptate si cu asta basta!

Alte discuții în legătură

Drepturi de exclusivitate almaro almaro buna ziua , intrebarea pe care o am e strans legata de un subiect aparut deja aici ,am sa dau unalt exemplu care ma intereseaza direct. exista un produs pe ... (vezi toată discuția)
Magazin online haine firma din ue mirceabescu mirceabescu Am o mare nelamurire careia incerc sa ii gasesc solutie de cateva saptamani. Vreau sa imi deschid un magazin online de haine de firma ( Calvin Klein, Gucci, ... (vezi toată discuția)
Cum sa devin importator exclusiv ContSters52778 ContSters52778 Impreuna cu un prieten din America, doresc sa infiintez o firma de import. Marfa este produsa in SUA, de catre o firma care nu are legaturi cu Europa, fiind de ... (vezi toată discuția)