1. Nu e diferenta din punct de vedere comercial intre dealer si importator (ambii trebuie sa efectueze formalitatile vamale de import);
2. clauza contractuala de exclusivitate;
3.da, poate fi doar un birou, ;
4. import in comision sau import cu depozitare;
5. clientii nu pot afla firma exportatoare, decat din surse neoficiale ;
practic firma din SUA face un export unde destinatarul marfurilor, respectiv importatorul e firma din Ro, societatea din Romania e cumparator/revanzator (comerciant), deci firmele la care livrati marfa nu au acces la datele firmei de export, nici macar la tara exportatoare.
1. Infiintati Impex SRL, necesar pentru operatiuni import-export, in principiu asa este mai ifetin.
2. Oferiti piata de desfacere, vad comercial, astfel incat sa va justificati calitatea de imporatator exclusiv. Solicitati fie clauza de exclusivitate permanenta pentru jurisdictia statului roman ori spatiul european, dar pentru asa ceva trebuie sa aveti o intrevedere cu managementul firmei americane in care sa va explicati spatiul de desfacere si vadul comercial (Asa procedeaza majoritatea), fie solicitati clauza de exclusivitate pana la momentul cand firma producatoare gaseste un distribuitor mai avantajos, si mentionati procedura de modificare a clauzei.
3. Pentru costituirea legla a SRL+ului e de ajuns si o camera din spatiul de locuinta, ori puteti sa il infiintati la sediul unui avocat .
4. Dvs. importati in acte marfa, iar marfa se duce in baza unui contract de intermediere in depozitul vanzatorului.
5. In primul, dati "data certa" contractului de import, respeciv clauzei de exclusivitate, pentru a o putea opune tertilor. Respectiv, redactati contractul la un cabinet de avocatura sau notariat. in general, faceti un contract de intemediere bun care sa protejeze legal impotriva acestor lucruri. Puteti apela la servciile mele cu incredere in astfel de probleme, am deja niste zeci de modele.
Va multumesc pentru raspunsuri! Orice informatie avizata ne e de un real folos. In momentul acesta exista doar ideea, potentialul unei piete relativ neacoperite si avantajul ca, in principiu, partenerul meu din America va reusi sa obtina exclusivitate pe produs, prin relatia privilegiata pe care o are cu producatorul. In rest... Suntem novici, capitalul ne cam lipseste, insa ne-am hotarat sa studiem problema pe toate fetele si sa gasim o solutie pt materializarea ei. O alta intrebare ar fi, in ce masura ar fi mai simplu pt noi sa devenim doar... reprezentanti ai firmei respective? Bref, cum ar fi mai avantajos sa procedam, financiar vorbind, avand in vedere ca nu ne permitem o investitie de anvergura?
Prin contract de reprezentare - mandat.
Conform art. 150 alin2, lit.b, din Codul fiscal, acesta fiind o persoana juridica dintr-o tara terta, e obligat sa-si desemneze un reprezentant.
Astfel in aceste conditii, actionati in numele si la ordinul societatii din SUA.