avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cum sa devin importator exclusiv
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cum sa devin importator exclusiv

Impreuna cu un prieten din America, doresc sa infiintez o firma de import. Marfa este produsa in SUA, de catre o firma care nu are legaturi cu Europa, fiind de altfel singurii din lume care produc aceasta marfa. As dori sa ma consiliati in urmatoarele probleme:
1. Ce gen de firma sa infiintam, care este diferenta intre dealer si importator
2.Ce conditii tb sa oferim/cerem firmei producatoare pt a deveni importator exclusiv in Romania si, eventual, in Europa de Est,
3. daca e suficient, dpdv legal, un e-magazin (pt inceput), astfel incat investitia sa nu implice achizitionarea/inchirierea unui spatiu,
4. care este modalitatea de a aborda reteaua comerciala de gen, pentru a deveni intermediar intre firma producatoare si vanzatori,
5. cum sa ma "protejez", astfel incat eventualii vanzatori sa nu poata achizitiona produsele decat prin firma noastra, deci, o data ce si-au format clientela sa nu mearga direct la firma producatoare.
Mentionez ca produsele importate sunt de mici dimensiuni (deci, ne-am putea permite un eventual stoc), au preturi accesibile, nu sunt pe piata in Romania si se adreseaza unui segment de cumparatori generos. Cum ne sfatuiti sa procedam?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 11:42, 20 Februarie 2008

1. Nu e diferenta din punct de vedere comercial intre dealer si importator (ambii trebuie sa efectueze formalitatile vamale de import);
2. clauza contractuala de exclusivitate;
3.da, poate fi doar un birou, ;
4. import in comision sau import cu depozitare;
5. clientii nu pot afla firma exportatoare, decat din surse neoficiale ;
practic firma din SUA face un export unde destinatarul marfurilor, respectiv importatorul e firma din Ro, societatea din Romania e cumparator/revanzator (comerciant), deci firmele la care livrati marfa nu au acces la datele firmei de export, nici macar la tara exportatoare.
1. Infiintati Impex SRL, necesar pentru operatiuni import-export, in principiu asa este mai ifetin.
2. Oferiti piata de desfacere, vad comercial, astfel incat sa va justificati calitatea de imporatator exclusiv. Solicitati fie clauza de exclusivitate permanenta pentru jurisdictia statului roman ori spatiul european, dar pentru asa ceva trebuie sa aveti o intrevedere cu managementul firmei americane in care sa va explicati spatiul de desfacere si vadul comercial (Asa procedeaza majoritatea), fie solicitati clauza de exclusivitate pana la momentul cand firma producatoare gaseste un distribuitor mai avantajos, si mentionati procedura de modificare a clauzei.
3. Pentru costituirea legla a SRL+ului e de ajuns si o camera din spatiul de locuinta, ori puteti sa il infiintati la sediul unui avocat .
4. Dvs. importati in acte marfa, iar marfa se duce in baza unui contract de intermediere in depozitul vanzatorului.
5. In primul, dati "data certa" contractului de import, respeciv clauzei de exclusivitate, pentru a o putea opune tertilor. Respectiv, redactati contractul la un cabinet de avocatura sau notariat. in general, faceti un contract de intemediere bun care sa protejeze legal impotriva acestor lucruri. Puteti apela la servciile mele cu incredere in astfel de probleme, am deja niste zeci de modele.
Va multumesc pentru raspunsuri! Orice informatie avizata ne e de un real folos. In momentul acesta exista doar ideea, potentialul unei piete relativ neacoperite si avantajul ca, in principiu, partenerul meu din America va reusi sa obtina exclusivitate pe produs, prin relatia privilegiata pe care o are cu producatorul. In rest... Suntem novici, capitalul ne cam lipseste, insa ne-am hotarat sa studiem problema pe toate fetele si sa gasim o solutie pt materializarea ei. O alta intrebare ar fi, in ce masura ar fi mai simplu pt noi sa devenim doar... reprezentanti ai firmei respective? Bref, cum ar fi mai avantajos sa procedam, financiar vorbind, avand in vedere ca nu ne permitem o investitie de anvergura?

Prin contract de reprezentare - mandat.
Conform art. 150 alin2, lit.b, din Codul fiscal, acesta fiind o persoana juridica dintr-o tara terta, e obligat sa-si desemneze un reprezentant.
Astfel in aceste conditii, actionati in numele si la ordinul societatii din SUA.
agency contract

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de exclusivitate almaro almaro buna ziua , intrebarea pe care o am e strans legata de un subiect aparut deja aici ,am sa dau unalt exemplu care ma intereseaza direct. exista un produs pe ... (vezi toată discuția)
Magazin online haine firma din ue mirceabescu mirceabescu Am o mare nelamurire careia incerc sa ii gasesc solutie de cateva saptamani. Vreau sa imi deschid un magazin online de haine de firma ( Calvin Klein, Gucci, ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare danuuu danuuu Doresc sa aduc produse de curatenie din Spania pentru a fii vandute in romania si as dorii sa stiu care sun autorizatiile sau ce trebuie sa fac ca sa fiu in ... (vezi toată discuția)