avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxe notariale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxe notariale

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire.Urmeaza sa vand apartamentul dobandit in 1996 dar cum sotul meu a decedat in 2010, 1/2 din apartament apare ca dobandit prin mostenire in anul 2010.Notarul imi pune la calcul impozit ca pentru un apartement nou dobandit si revandut.E corect?
Cel mai recent răspuns: ContSters167676 , utilizator 13:32, 12 Noiembrie 2010
Daca nu ati dezbatut succesiunea in 2 ani de la decesul sotului, in afara de taxele si onorariul notarului, veti plati si impozit catre stat de 2% din valoarea masei partajabile!
daca dezbateti si finalizati succesiunea dupa sot in termen de 2 ani, nu platiti impozit.
daca vindeti apoi ap , platiti impozit la valoarea acestuia, cred ca 2% pt jumatate si 3%pt cealalta jumatate. daca vindeti dupa 3 ani, 2 % pt tot
La dezbaterea succesiunii datorati un impozit de 1% din valoarea bunurilor imobile transmise prin succesiune.
irinag a scris:

La dezbaterea succesiunii datorati un impozit de 1% din valoarea bunurilor imobile transmise prin succesiune.
...pai daca omu a decedat in 2010 plateste 1 % la dezbaterea succesiunii doar daca aceasta nu se finalizeaza pana in 2012...din ce inteleg succesiunea e dezbatuta deja...la vanzare, trebuie sa platiti pentru cota mostenita un impozit de 3% deoarece cota e dobandita in momentul decesului sotului...
#-o Aoleu, doamna notar si dna avocat, citirati cumva si intrebarea!?

Ce intreaba omu' si ce raspundeti dvs!?

Oare cati ani or fi din 2010 primavara pana in 2010 mai pe toamna? Vreo doi, bag de seama dupa raspunsurile de mai sus.

Asta ca sa nu intreb de ce nu faceti distinctia intre transmiterea pentru cauza de moarte si transferul dreptului de proprietate intre vii.

@maria_45
Daca ati obtinut in 2010 certificat de mostenitor dupa sotul decedat in 2010 nu datorati impozit pentru transmisiunea cu titlu de mostenire (adica de un mort la un viu)
Dar daca doriti sa vindeti (de la dvs. vie , la unul la fel de viu si neingropat = transmisiune prin act juridic intre vii ) atunci datorati impozit conform art 77 indice 1 cod fiscal (dupa cum au zis mai sus gi_jane2 =D> si ovi_ =D>).
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Impozit din vanzarea unei mosteniri nutitoma nutitoma am un apartament mostenit prin succesiune anul trecut. daca il vand trebuie sa platesc impozit? am inteles ca daca e paina in 2 ani nu se plateste.cum e legal? ... (vezi toată discuția)
Impozit pe transfer de proprietate ? AndiDim AndiDim caz concret : Bunicul meu a decedat in 2008. Mostenitoarele, mama mea si sora ei au acceptat si deschis succesiunea in 2009. A fost impartita toata masa ... (vezi toată discuția)
Mostenire in favoarea unuia dintre mostenitori Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua, Sotul meu este unul dintre cei 4 mostenitori (frati) dupa parinti. Tatal decedat de 12 ani, dupa care s-au facut acte notariale, iar mama, ... (vezi toată discuția)