avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalitatile din contract se prescriu?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalitatile din contract se prescriu?

Am facturi achitate cu inatrziere in baza unui contract. Nu ni s-au cerut penalitati, ci s-a acceptat plata asa cum a fsot facuta. Este posibil sa am o surpriza si ulterior sa mi se ceara penalitati, chiar daca mi s-au acceptat platile fara sa mi se ceara penalitati?
Penalitatile se prscriu? Va rog sa ma ajutati si cu un temei legal.
multumesc
Cel mai recent răspuns: C.A. Tamara Lenz , Avocat 22:41, 12 Noiembrie 2010
Buna ziua,
De principiu, nimic nu-i impiedica sa va ceara penalitatile pentru intarzierea executarii obligatiilor. Termenul de prescriptie curge privitor la orice obligatie comerciala indiferent ca e vorba despre principal sau penalitati si este de 3 ani. Termenul se calculeaza de la data de la care ati facut plata principalului pentru ca acest act a intrerupt prescriptia ce cursese inainte.
Prescriptia extinctiva - liberatoare de obligatii - este reglementata de Decretul nr. 167/1958.
Conform art 1073 si 1082 Cod civil debitorul este tnut sa isi indeplineasca la timp si intocmai obligatiile asumate in caz contrar fiind tinut la plata daunelor
Termenul general de prescriptie prevazut de decretul nr 167/1958 este de 3 ani
~ Conținut șters la cerere ~
da . se prescriu la 3 ani de la plata obligatiei principale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari mai vechi de 3 ani magdamaria magdamaria buna ziua, as vrea sa stiu daca este adevarat ca penalizarile mai vechi de 3 ani se prescriu. si daca da, imi puteti spune ci care este temeiul legal pt ... (vezi toată discuția)
In cat timp se prescrie o factura ?? seller seller Avem d eplatit o factura , dar nu suntem de acord cu acest lucru . Exista posibilitate asa nu o platim daca cel care a emis-o nu ne da in judecata? cat timp ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie miruna.c miruna.c in materie comerciala cat este termenul de prescriptie 3 ani sau 18 luni? (vezi toată discuția)