avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... semnarea somajului spaniol pe internet
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

semnarea somajului spaniol pe internet

stie cineva daca se poate semna pe internet somajul si din romania fara ca cei de la inem sa stie ca nu esti an spania?mi>ar fi de mare folos raspunsul dumnavoastra .multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 08:19, 27 Decembrie 2010
Toate lumea pleaca acolo sa semnez pentru ca in caz contrar nu primeste somaj, asta o situ toate lumea in Romania.
Intrebarea este daca se poate acest lucru, sa se primeasca bani de somaj din Spania, patria mea de origine, fara sa se duca acolo. Raspunsul este NU.

Legea (LEY 56/2003, de 16 de diciembre, de Empleo. BOE Nº 301 17 diciembre 2003)interzice acest lucru pentru ca doar poate iesi din Spania cei care primeste lunar prestatia de somaj daca esti de mai mult de 15 zile afara. Si doar pentru cauta munca, sau pentru formare, etc se poate si se suspenda (fara sa se termine) prestatia respectiva si cu o solicitare si o autorizare prealabila. In pagina web al servicio publico de empleo, www.sepe.es. Acolo scrie cum se poate dovandi drept la acces prin utilizarea a un certificat digital pentru niste procedurile. Cu acest certificat (si cu DNI, adica carta de identitatea) electronic,, se poate accede la demersul, situatia, a procesul de somaj, se poate si solicita acest somaj. Prin accesarea la pagina www.redtrabaja.es intreprindere pot accesa a situatia angatiilor sale.

De ce e asa: E asa pentru ca INEM este un fel de birou de cautare locuri de munca (asa cum faci aici organismul respectiv de la Ministerul Muncii), dar acolo se primeste bani de somaj si cun fonduri european. Si este un fel de organism intermediar, si face cursuri de formarea, etc. asa cum incepe sa o faca Romania. Atunci acoo este obligat ca muncitor sa fie disponibil pentru sa se ocupe sau sa formeze, sau daca este o muncitor de risc (varstnici etc) sa se ocupe. toate firmele sunt obligati sa se formule angajarea la INEM inainte sa se angajezse pe un strain, un exemplu. Si daca nu este acolo, nu implineste acest rol activ al mancitor in somaj,

Art. 27 a legea sus mentionat zice:
La inscripción de los beneficiarios de prestaciones como demandantes de empleo y su participación en las políticas activas de empleo.

1. Los solicitantes y perceptores de prestaciones y subsidios por desempleo deberán inscribirse y mantener la inscripción como demandantes de empleo en el servicio público de empleo.
2. La inscripción como demandante de empleo se realizará con plena disponibilidad para aceptar una oferta de colocación adecuada.
3. Las Administraciones públicas competentes en la gestión de políticas activas garantizarán la aplicación de las políticas activas de empleo a los beneficiarios de prestaciones y subsidios por desempleo, en el marco de lo que se establezca de acuerdo con lo previsto en el artículo 14.2 de esta ley. A estos efectos, se deberá atender mediante dichas políticas, como mínimo, al volumen de beneficiarios proporcional a la participación que los mismos tengan en el total de desempleados de su territorio.
4. Los beneficiarios de prestaciones y subsidios por desempleo inscritos en los servicios públicos de empleo deberán participar en las políticas activas de empleo que se determinen en el itinerario de inserción. Las Administraciones públicas competentes deberán verificar el cumplimiento de las obligaciones como demandantes de empleo de los beneficiarios de prestaciones y subsidios por desempleo y deberán comunicar los incumplimientos de esas obligaciones al Servicio Público de Empleo Estatal, en el momento en que se produzcan o conozcan.

De fapt, functionari de acolo nu isi face functia si face "la vista gorda" adica nu isi asume functia cercetatoara care le impune legea, si asa multi romani -sau polonezi, etc- cu permis de sedere care intra si iese din Spania fara pasaport si nu zice ca au fost afara, primeste in continuare bani bun de sumaj (80% a salariul primit inainte, daca a lucrat 12 luni, 6 si daca 24, 12,).

Dar cerinte minima este sa fi acolo, si nu poate se fac cercetare aia pasiva daca nu primeste fizic pe someri.

Mi-am prelungit, dar mi se pare bine pentru ca ai dat cu un avocat spaniol. Si e normal ca sa faca ceva mai lung. Daca l-am plictisit imi pare rau!.#-o
Hola! alvarolipo , soy, alex., daca imi permiteti 3 intrebari, va rog :1. somajul, subsidio,renta activa de insertion, subsidio mayores de 52 anos, constituie vechime in munca cu cotizatie pentru pensie? 2. mayores de 52 anos, care primesc bani(subsidio),se considera-pensionati anticipat? 3. ce documente trebuiesc cerute din Spania, si de unde, pentru perioadele lucrate ,de o persoana (roman) pentru a le aduce in Romania si completa dosarul de pensie.? Multumesc mult!
Stimate Alex:
Sistema spaniol nu este interpretat dinspre sistem juridic romanesc. Cu tot, este clar ca raspunsul din punct de vedere romanesc ar fi clar:
1) da, pentru ca se plateste cotizatia.
2) nu, pentru ca este o indemnizatia si nu un drept din varsta.
3) la INEM, instituto nacional de empleo. Orice birou poate accesa la viata laboral ale tale cu numar de inscriere ca cetatean strain, care incepe cu X.
Mai vorbim ca acum ma grabesc. Eu plec in Spania pe 31 decembrie si voi fi acolo 13 zile. Ar fi bine si o raport de un avocat spaniol tradus si legalizat pentru a anexa la dosarul tau din Romania. Avem si o conventia care tb sa citesc pentru a informa cu amarunt, pentru ca acuma nu pot.
Scrie ma si pe e mail.
O zi buna, si sarbatori fericit!!!!. Felices fiestas en compañia de tu familia y amigos.
Ultima modificare: Luni, 27 Decembrie 2010
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara canna canna Buna ziua, Tatal meu este stabilit in Spania si s-a demara de acolo pensionarea pe caz de boala. Cei de acolo au trimis dosarul medical si toate formularele ... (vezi toată discuția)
Custodie copil obtinuta in spania fara stirea tatalui Teodora_Nicolae Teodora_Nicolae Buna ziua, Sunt tatal unui copil de 5 ani si tocmai am aflat ca mama copilului meu a obtinut o sentinta definitiva si irevocabila cu privire la custodia ... (vezi toată discuția)
Contributii platite in alte tari; pensie comunitara lore79 lore79 buna seara.in urma cu 2 ani am lucrat in italia cu carte de munca{un an}ceea ce inseamna ca am contribuit la fondul de pensii de acolo.Intrebarea mea este,unde ... (vezi toată discuția)