avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare locuinta(daune)
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare locuinta(daune)

Cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie?
Am o asigurare incheiata si am fost inundati, nu se intampla prima data, anul asta de ex de doua ori, ultima inundatie am avut-o in mai. Desi suntem asigurati, firma de asigurari m-a despagubit cu sume mai mici decat am platit real, pana acum au fost probleme numai de zugravit peretii. dar acum mi-au distrus tot, parchet, mobila, pereti.
Cum procedez in cazul in care cel de sus nu are asigurare, nu stiu inca nu am reusit sa vorbesc pentru ca nu e in tara si are niste chiriasi acolo la el in apartament.
In cazul in care are asigurare ma poate despagubi pe baza raspunderii civile?
Cum ajung la o intelegere cu el, cum sa pun problema? pana acum ne-am descurcat singuri, dar acum paguba este mult prea mare.
Multumesc mult si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Carmen Sigaciu , Avocat 20:51, 12 Noiembrie 2010
In situatia mentionata,competenta in solutionare este instanta de judecata
Si cum trebuie procedat? Eu sincer nu as dori sa se ajunga la judecata, suntem vecini totusi si nu as dori, as vrea sa ajung la o intelegere sau daca are o asigurare de raspundere civila sa apeleze la ea.

Totusi in situatia in care nu ajung la o intelegere cum trebuie procedat? Eu nu sunt in tara momentan si sa stiu care sunt pasii care trebuie urmati.
Chiar daca ar avea asigurare, daca nu are si asigurarea de raspundere civila fata de terti in asigurarea sa, nu va poate despagubi. Cel mai bine este sa avizati evenimentul la firma dv de asigurare si sa procedati ca si in evenimentele anterioare.
In ce priveste sumele cu care va despagubeste asiguratorul , eu nu cred ca au fost mai mici. Daca reparatiile sunt efectuate cu o firma specializata si agreata de asigurator despagubirea este integrala. Cu alta firma neagreata , asiguratorul va fi obligat sa scoata din deviz lucrarile care nu se justifica, cele care nu sunt trecute in actul de constatare si sa vireze reparatorului suma corecta. Mai exista si forma de reparatie in regie proprie prin care asiguratorul dupa evaluarea pagubei efectueaza un calcul cu materialele necesare la pretul pietei iar manopera este calculata la un pret mediu de pe piata care sa nu cuprinda TVA si va propune o suma cu care puteti sau nu sa fiti de acord si sa o negociati. In cazul ca acceptati suma atunci veti primi acesti bani si puteti efectua reparatia cu forte proprii sau cu ajutorul unor meseriasi particulari si sa va coste mai putin. Dupa reparatie asiguratorul se va indrepta cu regres asupra vinovatului.
Multumesc pentru raspuns, pana acum am acceptat ca reparatiile sa le fac in regie proprie, dar acum avand in vedere ca situatia este mult mai complicata se pare ca va trebui ca reparatiile sa fie efectuate cu o firma specializata si agreata de asigurator.
Acum nu stiu firma o aleg ei? cum se procedeaza in acest caz? sau trebuie sa gasesc eu firma? Nu stiu cum se procedeza in acest caz?
iar in privinta regresie care intervine dupa, nu stiu spre cine se va indrepta, pentru ca am inteles ca s-a spart la coloana de la etajul 2, acolo a fost problema.

Am tot incercat in nenumarate randuri sa spun administratorului sa stranga un fond de reparatii special pentru asta si sa schimbam cu totii coloana toata, toti propietarii sunt de acord numai ca administratorul nu doreste sa ne ajute, spune sa ne descurcam singuri, nu e datoria administratorului sa se implice? In alte blocuri asa s-a procedat.
Daca defectiunea este de la o parte comuna atunci asiguratorul dv se va indrepta cu regres impotriva asociatiei de locatari. Dar asta e problema asiguratorului nu va mai priveste pe dv. Firma care sa va execute reparatia o poate alege fie asiguratorul fie dv. dar in acest caz va trebui sa comunicati acest lucru asiguratorului. De la firma de reparatii va trebui sa cereti un deviz de lucrari detaliat pecare sa-l prezentati asiguratorului si daca acesta este de acord cu el puteti sa treceti la efectuarea reparatiilor.

Alte discuții în legătură

Vecini inundati - asiguratorii ne dau in judecata seldom seldom Buna ziua, In urma cu un an la intersectia intre teava principala a blocului ( teava verticala ) si teava apartamentului ( teava pe orizontala ) s-a produs ... (vezi toată discuția)
M-a inundat vecinul! am asigurare, dar cum se procedeaza? miki3 miki3 Vecinii de deasupra mea m-au inundat(nu stiu care cel de la 2 sau 3, pentru ca fiecare spune ca nu-i de la el, cel de la 2 spune ca si el are tavanul inundat ... (vezi toată discuția)
Despagubire partiala luoana luoana In urma unor negocieri firma de asigurari a acceptat o suma la plata in conditiile unei reparatii in regie proprie...dupa doua saptamani m-am trezit ca mi-au ... (vezi toată discuția)