Vecinii de deasupra mea m-au inundat(nu stiu care cel de la 2 sau 3, pentru ca fiecare spune ca nu-i de la el, cel de la 2 spune ca si el are tavanul inundat de cel de la 3, iar cel de la 3 spune ca el si-a schimbat tevile si nu-i de la el sau ma rog a inlocuit coloana intre etajul 2 si 3). Eu stau la etajul 1 si apa curge si la uscatorul care este sub mine, la parter este inundat si acolo.
Eu am asigurare dar vreau sa stiu cum decurg lucrurile si anume:
1. Vin cei de la firma sa constate dauna, cine repara aduc ei firma sau ma ocup eu si ei deconteaza mai apoi? trebuie neaparat sa fie firma? ma gandesc ca o persoana fizica ar cere mai putin bani sa repare decat o firma, dar persoana fizica nu-mi poate emitefactura, in ce suma trebuie sa ma incadrez sa nu fiu in situatia in care sa platesc X lei si firma de asigurari sa ma despagubeasca cu mai putini? In cat timp imi primesc banii?
2. cei de la asigurari ii dau mai departe pe vecinii mei in judecata pentru arecupera banii?
3. In anul urmator voi plati o polita mai mare sau tot la fel?
Contacati urgent firma de asigurari sa constate dauna/daunele. Impreuna cu persoana responsabila din parte firmei de asigurari veti stabili cum vor decurge lucrurile ulterior. Fiecare firma de asigurari are propriul protocol de interventie si asistenta a asiguratului. Succes!
trebuie sa avizati producerea daunei si sa nu treceti la reparatii pana cand nu se prezinta lichidatorul de daune sa efectueze constatarea, inclusiv fotografii. El va face, de asemenea , si niste investigatii, insa va trebui sa ii acordati tot ajutorul, pentru ca dosarul de dauna sa fie solutionat cat mai repede.
Modalitati de despagubire:
1. In regie proprie, o estimare a Asiguratorului si o plata anticipata a despagubirii, fara documente ( nu va avantajeaza, suma e mica);
2. reparatia efectuata de o firma sau orice persoana care poate elibera document fiscal valabil si acceptat de Asigurator in baza unui contract prestari servicii ( plata se poate face direct la firma care a efectuat reparatia sau achitati dvs. urmand ca Asiguratorul sa va restituie banii cheltuiti).
3. Da, asiguratorul va recupera sumele platite, in virtutea dreptulului sau de regres impotriva pers. responsabile de producerea pagubei.
4. E posibil ca pretul asigurarii pentru anul viitor sa fie mai mare, dar depinde de clauzele contractuale, in cazul dvs. vina este a altei persoane si logic ar fi sa puteti beneficia de reducerea cuvenita, intrucat Asiguratorul are un drept de regres si exista posibilitatea ca acesta sa recupereze suma.
Sa inteleg ca in regie propie nu e avantajos pentru ca cei de la firma de asigurari mi-ar da o suma mult prea mica? intreb pentru ca si in cazul in care aleg sa-mi faca reparatia un mester care nu poata sa-mi dea factura totusi si acesta cere o suma destul de mare(ca ex mi-a cerut un mester numai de reparat niste glafuri la 2 geamuri si o usa 5 milioane cu tot cu materiale). Si aici fiind vorba de reparat niste tavane care au fost inundate, este de munca si nu cred ca mi-ar lua un mester bani putini.
Deci e mai avantajos pentru mine sa chem o firma pentru in cazul asta firma vireaza banii deirect in contul firmei?
Bineinteles. Dar nu faceti nimic pana nu anuntati firma de asigurari. Ei au agenti constatatori care se deplaseaza pe teren si fac constatarea si evaluarea prealabila a daunei.
A venit un inspector de la asigurari, a facut poze si a intocmit un dosar, acum mi-au spus ca daca aleg varianta regie propie ei imi fac un deviz si pe baza acestuia imi dau o suma de bani(voi vedea cat) cand imi calculeaza, in functie de sprafata afectata, etc.
Si in varianta cu firma la fel plata se face pe baza de deviz, dar n-am intrebat daca tot ei fac devizul sau firma de constructii.