In urma cu un an la intersectia intre teava principala a blocului ( teava verticala ) si teava apartamentului ( teava pe orizontala ) s-a produs o avarie care s-a soldat cu inundarea vecinilor de la un nivel inferior.
In urma acestei inundatii, pana cand apa rece de pe coloana principala a fost oprita, la vecinii de mai jos au aparut 2 pete, care au avut apartamentul asigurat contra inundatiilor.
Asiguratorii i-au refacut apartamentul, insa acum am primit o somatie ca daca nu platim in termen de 15 zile suma de 12 milioane + dobanda aferenta, vom fi chemati in instanta pentru plata sumei.
Mentionez ca parintii mei s-au oferit sa ii zugraveasca apartamentul vecinilor de jos, insa acestia au refuzat pe motiv ca va trebui sa rezolvam cu asiguratorii.
Administratia blocului nu vrea sa declare ca avaria s-a produs pe coloana principala din cauza ca suma este prea mare si, deci, nu ne mai ramane decat sa platim sau sa ne judecam.
Va rog sa ma ajutati cu mai multe raspunsuri, cei care ati mai intampinat astfel de probleme:
1. Vecina de mai jos are 2 martori care au semnat in necunostinta de cauza, nici nu au fost la noi in casa sa vada de unde s-a spart teava, dar au fost mituiti de vecina de jos si in urma a 2 L de tuica acestia au semnat.
Este posibil sa castigam in instanta acest proces?
Ce probe putem folosi? Martorii?
2. Cu cine trebuie sa ne judecam? Cu asociatia de proprietari sau cu asiguratorii?
Va rog mult sa imi raspundeti, deoarece este un necaz ce s-a abatut asupra noastra, iar in aceste vremuri suma aceasta inseamna ceva.
Nu doresc la nimeni asemenea vecini care te dau pe mana asiguratorilor.
1- Singura proba care poate preciza statutul instalatiei unde a avut loc defectiunea, respectiv parte comuna sau privata,este o expertiza tehnica asupra instalatiei de alimentare cu apa
Dar si expertiza tehnica costa...
2-In conditiile in care ati fost somat de catre asigurator privitor la termenul si obligatia de plata,va revine obligatia sa solutionati direct cu asiguratorul vecinului
La data accidentului, inspectorul asiguratorului trebuia sa constate in scris(proces verbal) cauzele evenimentului si sa faca fotografii la fata locului.Fara aceste proceduri indeplinite, numai pe baza declaratiilor nu poate solicita/pretinde regresul. Administratia nu trebuie sa declare ci sa recunoasca evidenta tehnica a evenimentului produs la conducta comuna, acest lucru fiind probat si de documentele/martorii executanti ai reparatiei(deviz,factura,etc), persoanele care au intrerupt alimentarea cu apa, fotografii ale reparatiei efectuate(chiar si actuale).
Singura responsabilitate directa ar fi fost, daca inundatia se povoca pin culpa de neglijenta(robinet uitat deschis, apa varsata in exces pentru spalat podeaua, scurgere infundata, etc)
Pentru a solicita plata in regres, asiguratorul are nevoie de dovezi, simpla declaratie a asiguratului si eventual martori improvizati, nu sunt suficiente.
Sunt curios cam ce fel de declaratii au dat martorii? Cine a executat reparatia? Cum s-a platit dauna, ca suma in numerar, in regie proprie, direct la reparator?...:-/
Asiguratorii au fotografiat cele 2 pete de la vecina de jos.
Nu cunosc ce au semnat cei 2 martori, pentru ca daca i-am intrebat acestia au raspuns ca nici nu au cunostinta de ce au semnat. Reparatia a fost executata de un coleg de munca de-al tatalui meu, fara chitanta, deoarece se cunosc si s-au cinstit.
Practic Administratia de Locatari a spus ca ar semna o asemenea declaratie insa suma este prea mare pentru 2 pete. 1200 ron pentru 2 pete?
Deocamdata administratora a zis ca ne ajuta si ca va merge pana la asiguratori sa intrebe de ce este aceasta suma mare.