In urma cu un an la intersectia intre teava principala a blocului ( teava verticala ) si teava apartamentului ( teava pe orizontala ) s-a produs o avarie care s-a soldat cu inundarea vecinilor de la un nivel inferior.
In urma acestei inundatii, pana cand apa rece de pe coloana principala a fost oprita, la vecinii de mai jos au aparut 2 pete, care au avut apartamentul asigurat contra inundatiilor.
Asiguratorii i-au refacut apartamentul, insa acum am primit o somatie ca daca nu platim in termen de 15 zile suma de 12 milioane + dobanda aferenta, vom fi chemati in instanta pentru plata sumei.
Mentionez ca parintii mei s-au oferit sa ii zugraveasca apartamentul vecinilor de jos, insa acestia au refuzat pe motiv ca va trebui sa rezolvam cu asiguratorii.
Administratia blocului nu vrea sa declare ca avaria s-a produs pe coloana principala din cauza ca suma este prea mare si, deci, nu ne mai ramane decat sa platim sau sa ne judecam.
Va rog sa ma ajutati cu mai multe raspunsuri, cei care ati mai intampinat astfel de probleme:
1. Vecina de mai jos are 2 martori care au semnat in necunostinta de cauza, nici nu au fost la noi in casa sa vada de unde s-a spart teava, dar au fost mituiti de vecina de jos si in urma a 2 L de tuica acestia au semnat.
Este posibil sa castigam in instanta acest proces?
Ce probe putem folosi? Martorii?
2. Cu cine trebuie sa ne judecam? Cu asociatia de proprietari sau cu asiguratorii?
Va rog mult sa imi raspundeti, deoarece este un necaz ce s-a abatut asupra noastra, iar in aceste vremuri suma aceasta inseamna ceva.
Nu doresc la nimeni asemenea vecini care te dau pe mana asiguratorilor.
As vrea sa fac unele precizari cu privire la despagubire in asemenea situatii. Daca pe un perete al unei incaperi a aparut o pata din cauza inundatiei de la vecin se zugraveste intreaga incapere deoarece nu se mai potrivesc nuantele chiar daca este vb de culoarea alb.Asiguratorul trebuie sa sa aiba la dosar fie un deviz de reparatie in care toate operatiile executate sa fie detaliate iar daca s-a platit in regie proprie trebuia anexat la dosar un deviz pro forma emis tot de o firma specializata , care sa fie utilizat ca baza de calcul. Iar la determinarea cauzelor inundatiei si la terminarea reparatiilor trebuiau chemati si parintii dv sa vada efectul reparatiei. Iar cand s-a facut constatarea trebuia sa fie si cineva din partea asociatiei care sa semneze actul de constatare. Asa ca bine ar fi sa chemati asiguratorul la o conciliere in care sa le prezentati neconcodantele dintre parerile dv si ce au trecut reparatorii in deviz. Daca nu va lamuriti cu ei atunci puteti chema in instanta asiguratorul.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Vom incerca sa ajungem la o intelegere cu asiguratorul, deoarece in instanta cheltuielile vor fi mult mai mari : plata expertiza tehnica, onorariu avocat.
Conform conditiilor , asiguratorul poate face regres impotriva "vinovatului" pentru a recupera banii platiti pagubitului. Va recomand sa apelati la un avocat pe probleme de asigurari.