ORDINUL 3770/1998
.Prezentarea la examenul pentru definitivarea în învăţământ este obligatorie la
expirarea stagiului de 2 ani de la obţinerea diplomei de licenţă sau de absolvire, după caz. ...Iar Statutul personalului didactic:Art. 7
(1)Pentru ocuparea functiilor didactice trebuie indeplinite urmatoarele conditii de studii:
d)pentru functia de profesor in invatamantul gimnazial si in invatamantul profesional - absolvirea, cu examen de licenta , precum si indeplinirea conditiei cerute de art. 68 din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata*),conditie ce trebuie indeplinita in primii 3 ani de la angajare.Asadar,un cadru didactic este obligat potrivit ordinului sa se prezinte sa sustina examenul respectiv, fara a avea indeplinita si conditia impusa de art.68 dupa 2 ani de la obtinerea licentei.Intrebarea mea este,care sunt de fapt conditiileprevazute la art. 7 pentru ca acelasi ordin precizeaza ca "Prevederile art. 68 din Legea nr. 84/1995, republicată, şi modificată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/1997, se consideră îndeplinite de către cadrele didactice care au obţinut definitivarea în învăţământ cu îndeplinirea condiţiilor de studii prevăzute la art. 7 din Legea nr. 128/1997."...E vorba numai despre studii de licenta? Echivaleaza definitivatul prevederea din art.68 din moment ce candidatul a fost obligat sa obtina acest titlu in interiorul celor 3 ani cand avea dreptul sa obtina modulul psihopedagogic ?
Segmentati intrebarea. Nu reusesc sa inteleg ce anume va intereseaza: daca stagiul de formare este de 2 sau 3 ani? Cand are dreptul sa se inscrie la def.? Sau ce altceva? Definitivatul nu se poate echivala, se obtine in urma examenului.
II. 3.2.1. Perfectionarea prin definitivarea in invatamant
Definitivarea in invatamant se obtine, pe baza unei inspectii scolare speciale si a unui examen, de catre personalul didactic care indeplineste conditiile de studii si conditiile prevazute la art. 68 din Legea nr. 84/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, si care are un stagiu de cel putin 2 ani la catedra de la obtinerea diplomei de absolvire sau de licenta, dupa caz, fiind incadrat in aceasta perioada cu functia de baza in invatamant, cu norma intreaga, sau avand un stagiu de cel putin 3 ani la catedra, pentru personalul didactic asociat, care este incadrat in aceasta perioada cu cel putin o jumatate de norma.
Prezentarea la examenul pentru definitivarea in invatamant este obligatorie la expirarea stagiului de 2 ani de la obtinerea diplomei de licenta sau de absolvire, dupa caz. Personalul didactic se poate prezenta la acest examen in trei sesiuni, in cel mult 5 ani de la expirarea stagiului de 2 ani. Personalul didactic titular care nu obtine definitivarea in invatamant pierde calitatea de titular si, ca urmare, acestuia i se desface contractul individual de munca in termenul legal.
Conditii de inscriere:
- stagiu de predare efectiva la catedra de la obtinerea diplomei de absolvire, pentru invatatori, educatoare, institutori si maistri-instructori, respectiv a diplomei de licenta, pentru profesori, conform prevederilor legale in vigoare;
- calificativul cel putin "suficient", obtinut la aprecierea anuala si la inspectiile scolare, dupa caz (anexele nr. 2 si 2 bis).
Cadrele didactice, care, pana la obtinerea definitivarii in invatamant, au fost sanctionate, nu pot fi propuse pentru acordarea definitivarii pe functia didactica pana la ridicarea sanctiunii.
Acesta este cadrul general, dar ce anume vreti sa dezbateti?
Sunt mai multe necunoscute in ordinul asta
1.Daca se poate sustine examenul si fara modul psihopedagogic din moment ce in ordin se precizeaza ca"Prezentarea la examenul pentru definitivarea in invatamant este obligatorie la expirarea stagiului de 2 ani de la obtinerea diplomei de licenta sau de absolvire, dupa caz."...ori modul trebuie efectuat in primii 3 ani
2.In lege(Statut) se precizeaza ca "examenul se poate obtine",iar in ordin"se obtine",adica se transforma o prevedere dispozitiva in una imperativa..ce pare aveti? mai ales ca nu sunteti straina de domeniu...
Nu, incercati sa vedeti restrictiile care apar in interpretare. In acest sens, "se poate" are sensul de conditie, adica "este posibil daca...". Nu se inlocuieste o norma dispozitiva cu una permisiva, ci se introduce conditia, formularea fiind mai clara pentru ca nu este obligatoriu sa obtii def-ul ... daca nu treci examenul si nici nu te poti inscrie daca nu indeplinesti conditiile.
In privinta celor 3 ani, daca la intrarea in invatamant persoana are si modulul, se va prezenta la examen la 2 ani, daca nu il are (si este posibil sa nu-l aiba, avand o dispensa pe baza "nu stiu carei prevederi"), atunci se prezinta in maxim 3 ani, pentru ca modulul se poate face intr-un an. La 4 e deja ...out.
Nu se poate inscrie la examen fara modul, pentru ca modulul este conditia de baza.
"Prezentarea la examenul pentru definitivarea in invatamant este obligatorie la expirarea stagiului de 2 ani de la obtinerea diplomei de licenta sau de absolvire, dupa caz"...eu consider ca numai licenta este conditia de baza pentru cei care s-au titularizat imediat dupa obtinerea si dupa 2 ani au fost obligati sa se prezinte la examenul de definitivat...Tot in ordinul 3770/1998 se precizeaza "Prevederile art. 68 din Legea nr. 84/1995, republicată, şi modificată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/1997, se consideră îndeplinite de către cadrele didactice care au obţinut definitivarea în învăţământ cu îndeplinirea condiţiilor de studii prevăzute la art. 7 din Legea nr. 128/1997"...iar cei care lucreza in invatmant spun ca definitivatul echivaleaza modulul
L. 84/1995
Art. 68
(5)Absolventii învatamântului universitar pot profesa în învatamânt numai daca au obtinut certificatul de absolvire mentionat la alin. (4) sau daca efectueaza pregatirea prevazuta la alin. (1) în primii 3 ani de la angajare.
L. 128/1997
Art. 7. - (1) Pentru ocuparea funcţiilor didactice trebuie îndeplinite următoarele condiţii de studii: (...)
ORDIN Nr. 3770 / 1998 Definitivarea in invatamant se obtine, pe baza unei inspectii scolare speciale si a unui examen, de catre personalul didactic care indeplineste conditiile de studii si conditiile prevazute la art. 68 din Legea nr. 84/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, si care are un stagiu de cel putin 2 ani la catedra de la obtinerea diplomei de absolvire sau de licenta, dupa caz, fiind incadrat in aceasta perioada cu functia de baza in invatamant, cu norma intreaga, sau avand un stagiu de cel putin 3 ani la catedra, pentru personalul didactic asociat, care este incadrat in aceasta perioada cu cel putin o jumatate de norma.
Nu doar licenta, ci si modulul sunt necesare pentru obtinerea unui post de titular sau de suplinitor calificat.
iar cei care lucreza in invatmant spun ca definitivatul echivaleaza modulul
Nu poate fi echivalat modulul cu nimic. Spun prostii si confunda vechimea la catedra cu studiile de specialitate. E...oarecum problema lor. Dar eu nu stiu cazuri de acest fel, fie si pentru ca nu indeplinesc conditiile de inscriere la definitivat. Este ca si cum ar absolvi psihologia si dau concurs pe post de medic psihiatru.