am avut o plingere contraventionala, la judecarea fondului am cerut si inlocuirea amenzii cu avertisment intrucit eram la prima abatere. Partea adversa a facut recurs si a motivat ca : instanta a gresit prin admiterea inlocuirii amenzii prin avertisment , deoarece prin plingere nu am solicitat aceasta si ea nu a fost investita cu aceasta solicitare. Cum sa procedez ? cum sa ma apar? cu ce articol de lege? multumesc
Instanta este in masura sa aprecieze gravitatea faptei contraventionale savarsite si daca considera ca fapta exista procesul verbal nu poate fi anulat. Instanta poate adopta o solutie intermediara, respectiv aceea a inlocuirii amenzii cu avertismentul in situatia in care constata ca, fata de circumstantele cauzei, pedeapsa cu amenda este prea aspra. Avem de-a face aici cu aplicarea principiului conform caruia daca instanta poate mai mult(adica sa anuleze procesul verbal si implicit sanctiunea) poate si mai putin, respectiv sa aplice o sanctiune mai blanda, adica avertismentul. Nu se impune o investire speciala a instant pentru aspectul invocat de dvs.
Ca si distinsa d-na avocat si eu consider ca motivul de recurs invocat de intimata nu este unul de natura sa duca la "reformarea" solutiei pronuntate de instanta de fond,pe motivul ca o sentinta nu poate fi atacata decat sub aspecte de legalitate si de temeinicie.
Este bine sa va faceti apararile care trebuie in recurs
in materie contraventionala instanta dispune de o mare, mare marja de apreciere...
studiati bine procesul-verbal de contraventie....respecta art.17 din OG 2/2001? daca n-ati semnat, este mentionat martor? v-au consemnat obiectiunile? vi l-au comunicat in 30 de zile de la data intocmirii daca nu v-a fost inmanat pe loc?
puteti sustine in recurs multe lucruri dar, in primul rand trebuie sa raspundeti la ceea ce sustine partea adversa.