avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... promosiune de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

promosiune de vanzare-cumparare

Buna ziua!
Avem un ap. cu 2 camere de vanzare. Am facut o promisiune de vanzare-cumparare in fata a doi martori. Cel care a vrut sa-l cumpere a renuntat din cauza ca banca i-a respins dosarul de credit.Acum el cere banii cu titlu de avans(1000 de euro)inapoi.,desi contractul prevede ca pierde avansul daca renunta la apartament.Data pana la care ar trebui sa ne plateasca apartamentul este 10 martie 2008.
Ne-a amenintat ca ne blocheaza vanzarea apartamentului daca nu ii dam avansul inapoi..Poate face asta legal?
Inca o intrebare: cum pot dovedi ca eu vreau sa-i vand lui apartamentul dar el refuza sa-l cumpere?(daca dupa expirarea termenului de 10 martie el ma da in judecata ca EU nu am vrut sa-i vand apartamentul?
Cel mai recent răspuns: nmonika , utilizator 15:43, 28 Februarie 2008
nmonika a scris:
Ne-a amenintat ca ne blocheaza vanzarea apartamentului daca nu ii dam avansul inapoi..Poate face asta legal?

Numai daca il cumpara el, la pretul stabilit.

Inca o intrebare: cum pot dovedi ca eu vreau sa-i vand lui apartamentul dar el refuza sa-l cumpere?(daca dupa expirarea termenului de 10 martie el ma da in judecata ca EU nu am vrut sa-i vand apartamentul?

Trimiteti-i convocare la notar, pentru ziua stabilita ca termen in antecontract. Daca nu se prezinta, notarul va consemna acest lucru intr-un proces verbal. Pastrati banii si va cautati alt cumparator.
Mai exista si situatia ipotetica in care promitentul-cumparator deschide o actiune impotriva proprietarului si apoi solicita notarea litigiului in cartea funciara insa ... cred ca pentru avansul de 1.000 euro pe care l-a dat, nu merita efortul sa ne gandim asa departe (si apropo, in cazul actiunii nu are sanse de reusita).
Multumesc pentru sfaturi!
In cazul in care promitentul-cumparator decide sa ma actioneze in instanta pentru recuperarea avansului, nu trebui sa isi motiveze actiunea? Daca da, care ar putea fi aceasta? De asemenea e important de stiut cand poate cere in instanta returnarea avansului: inainte de expirarea termenului de 10 martie sau dupa.Presupunand ca ii este acceptata actiunea, cam cat dureaza pana se noteaza litigiul in cartea funciara?
Ar trebui sa mergeti la un avocatel. Adica eu nu inteleg asa: nu aveti niciun act scris care sa ateste promisiunea? :-/
Si daca v-a dat cei 1000 de euro si dv. admiteti asta in instanta, s-au dus sansele dv. de castig. Caci nu aveti cum demonstra contractul, clauzele lui, asta nu se demonstreaza prin martori... Iar el are calea actiunii platii nedatorate... #-o
E important de stiut: aveti vreun act semnat de dv. si el si martori? Sau totul a fost doar pe vorbe?

Alte discuții în legătură

Antecontract NagyCsZs NagyCsZs Traiesc in strainatate, dar m-am nascut in Romania. Cu surorile mele am mostenit un imobil nediviziat, si avem cote ideale separate pe care am vrut sa vandem ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)