avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... angajare somer peste 45 de ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

angajare somer peste 45 de ani

ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a angaja someri peste 45 de ani?
la cat timp de la infiintarea firmei se poate face acest lucru?
mai precis, doresc sa infiintez o firma al carei angajat sa fiu.

va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
SALVIA, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:51, 13 Noiembrie 2010
singura conditie este sa angajeze acele persoane efectiv. anuntati ajofm-ul local de acest lucru pentru a beneficia de facilitatile legale stabilite prin legea 72.
1. Din Legea 76/2002:

Art. 85. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(2) De facilităţile prevăzute la alin. (1), cu excepţia scutirii de la plata contribuţiei la bugetul asigurărilor pentru şomaj, datorată de angajator pentru persoanele respective, beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(3) Abrogat.
(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
(6) Nu beneficiază de facilităţile prevăzute la alin. (1), (2) şi (5) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoanele angajate din categoriile prevăzute la aceste alineate.

Art. 85.1. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă persoane care îndeplinesc condiţiile pentru acordarea măsurilor de stimulare prevăzute la art. 80, 84.3 şi 85 din lege pot beneficia pentru persoanele respective, opţional, numai de una dintre măsurile de stimulare prevăzute la art. 80, 84.3 sau 85.
(2) Angajatorii care beneficiază de subvenţionarea locurilor de muncă în condiţiile art. 80, 84.3 sau art. 85 alin. (1) şi (2) şi care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor încadrate pe aceste locuri de muncă, din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2), anterior termenelor prevăzute de lege, nu mai pot beneficia de o nouă subvenţie din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe o perioadă de 2 ani de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare din somaj fontana di trevi fontana di trevi O societete com . angajeaza din somaj o persoana cu varsta peste 45 ani.Ce avantaje are angajatorul? (vezi toată discuția)
Angajare somer - facilitati pentru angajator! ellafilip ellafilip Ce facilitati exista in prezent pentru incadrare somer? (vezi toată discuția)
Facilitati angajator in caz de angajare personal somer peste 50 ani dor582004 dor582004 Buna ziua, sunt somer si am o varsta de 57 ani si la majoritatea interviurilor pentru locurile de munca la care ma prezint se face referire la varsta mea si ... (vezi toată discuția)