Deducerea personala nu poate fi acordata decat o singura data, la salariul obtinut din activitatea de baza. La celelalte locuri de munca ale angajatului(daca acestea exista) se scad din salariul brut doar contributiile obligatorii catre stat, restul reprezentand salariu asupra caruia poate fi aplicata cota normala de impozit, de 16%.
Daca, in cazul angajatilor obisnuiti, din venitul brut se scad ajutorul de somaj (1%), contributia pentru asigurari sociale (9,5%) si contributia pentru asigurari sociale de sanatate (6,5%), urmand abia apoi sa se dea deoparte deducerea personala,
Ministerul Finanţelor a stabilit deducerile pentru salariile situate intre 1000 şi 3000 de lei. Astfel, deducerea personală de impozit pentru angajaţii cu salarii brute intre 1000 şi 3000 de lei va fi cuprinsă intre 650 de lei şi 10 de lei, in funcţie de nivelul salariului şi de numărul persoanelor aflate in intreţinerea angajatului
In cazul angajaţilor cu salarii mai mici de 1000 de lei, valoarea deducerii personale variază de la 250 de lei - pentru contribuabilii care nu au persoane in intreţinere - la 650 de lei, pentru acei salariaţi care au 4 sau mai multe persoane in intreţinere.
Angajaţii cu salarii cuprinse intre 1000 şi 3000 de lei vor beneficia de deduceri ce scad proporţional cu creşterea veniturilor.
Pentru cei cu salarii de peste 30 de milioane de lei, deducerea este zero, indiferent de numărul persoanelor pe care le au in intreţinere. In cazul contribuabililor care nu au persoane in intreţinere şi salarii cuprinse intre 1000 şi 1080 de lei, deducerea va fi de 250 de lei.
Pentru un venit brut din salarii cuprins intre 2040 şi 2112 de lei, deducerea este de 120 de lei. Aceia care au un salariu brut lunar intre 2600 şi 2679 de lei vor beneficia de o deducere de 50 de lei.
Deduceri de 10 de lei
Cel mai redus nivel al deducerii, 10 de lei, va fi aplicat contribuabililor fără persoane in intreţinere şi care obţin salarii cuprinse intre 2920 şi 2999 de lei.
Pentru cei ale căror venituri brute variază intre 10 şi 30 de milioane de lei, valoarea deducerilor va creşte in funcţie de numărul persoanelor aflate in intreţinerea acestora.
In cazul in care un angajat are o singură persoană in intreţinere, valoarea deducerii este cuprinsă intre 350 de lei - pentru venituri pină la 1057 de lei - şi 10 lei, la un salariu intre 2943 şi 2999 de lei. Cea mai mare deducere va fi aplicată in cazul in care salariatul are o familie numeroasă.
Valoarea maximă
Cea mai mare deducere, 650 de lei, va fi acordată salariaţilor care au 4 sau mai multe persoane in intreţinere şi venituri brute pină la 1031 de lei, mai arată Ministerul Finanţelor. Conform legislaţiei in vigoare, deducerile se acordă doar pentru veniturile din salarii unde contribuabilul are funcţia de bază. In plus, o persoană care nu are venituri din salarii nu poate beneficia de deducerile personale.
Din venitul brut se scad ajutorul de somaj (1%), contributia pentru asigurari sociale (9,5%) si contributia pentru asigurari sociale de sanatate (6,5%), urmand abia apoi sa se dea deoparte deducerea personala, 350 lei dupa care se impoziteaza cu 16 %.
Buna ziua!
Sincer nu prea am inteles cum se calculeaza, rog pe cineva sa-mi explice si mie.
Deci situatia e cam asa: am un copil de 4 ani jumate, eu lucrez pe un salariu brut de 845 lei dar iau in mana 1000...sotul castiga 2300 net. Deocamdata nu am facut nici unul din noi demersurile pt deducere...
Fluturasi salariu
mARA_Mara
Buna ziua!
As dori sa stiu daca exista vreo lege privind obligativitatea acordarii fluturasului de salariu, cu cate zile inainte de salariu trebuie acordat si ... (vezi toată discuția)