avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Pe scurt povestea mea.Mama a decedat acum 10 ani la scurt timp tata sa cuplat cu o femeie si in urma cu 5 ani au cump o gars impreuna pe numele amandoura, apoi tata a cumparat o masina asta fiind trecuta numai pe numele lui. Anul trecut tata cu dna s-au casatorit iar anul asta mai exact in august tata a decedat.Acum a inceput razboiul verbal precum ca eu nu as avea nici un drept la casa si masina iar succesiunea nu o face ptr ca asa vrea ea.Eu am scos duplicat dupa certificatul de deces si urmeaza sa merg la notariat sa deschid succesiunea.Acum intrebarea mea este am acest drep eu ca fiind fiiul defunctului sa deschid succesiunea ?Oare eu nu am chiar nici un drept dupa urma lui tata asa cum sustine ea? daca da ce procentaj as avea? oare as avea dreptul sa ma duc sa locuiesc in hol pe o patratica din garsoniera ar fi legal daca as face asta? Cu mii de multumiri,
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 17:14, 13 Noiembrie 2010
sigur ca aveti tot dreptul sa deschideti succesiunea si sunteti primul care veniti la mostenire ca fiu al defunctului iar sotia supravietuitoare are dreptul doar la 1/3 din masa succesorala.
Aveti dreptul la 3/4 din masa succesorala, iar sotia supravietuitoare la 1/4.
In masa succesorala intra toate bunurile tatalui dvs. Daca erau la comun cu concubina, care apoi a devenit sotie, intra in masa succesorala doar cota lui ( de 50%), inclusiv din masina, garsoniera si ce mai era, plus alte bunuri care erau exclusiv ale tatalui dvs dinainte de casatorie.
Aveti dreptul sa solicitati inceperea procedurii de dezbatere a succesiunii, mergeti la notar, dar daca sotia nu este de acord, veti apela la instanta.
Momentan, daca nu locuiti acolo, nu aveti dreptul sa stati pe o patratica, dupa ce obtineti certificatul de mostenitor fie solicitati partajul ( iesirea din indiviziune) si daca sotia doreste sa ramana cu bunurile, va plateste o sulta ( contravaloarea cotei dvs.) sau ramaneti co-proprietari, si atunci puteti sa stati pe ce patratica doriti.
Succes!
Sunteti simpatic , ce mai, cu "pot sa ma duc sa locuiesc in hol pe o patratica din garsoniera" m-ati convins.
Cronologic inteleg ca:
1.-in urma cu 5 ani au cumparat o garsoniera pe numele lor, desi nu erau casatoriti, au devenit coindivizari pe acea garsoniera,
2.-apoi tatal a cumparat o masina doar pe numele lui.
3.- in 2010 s-au casatorit,iar tatal din nefericire a decedat in august.
Da, deci sotia supravietuitoare are cota de 1/2 plus 1/4 din jumatatea sotului sau, restul de 1/4 din garsoniera fiind al dvs.,imobilul fiind cumparat pe numele ambilor concubini la vremea achizitionarii.
In privinta masinii, sotia supravietuitoare are cota de 1/4 iar dvs.restul de 3/4, bunul fiind cumparat doar pe numele tatalui, inainte de casatoria cu mama vitrega.
Sper sa fie bine ce zic, elladomi de unde e fractia aceea de 1/3?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea bat o vina marinica71 marinica71 parintii mei au fost casatoriti 20 de ani.in urma casatoriei au rezultat doi copii eu si fratele meu.cei doi(parintii) au achizitionat in timpul casatoriei un ... (vezi toată discuția)
Mostenire marinica71 marinica71 buna!ma numesc marian si am o nelamurire:mama mea a decedat in 1992 .in timpul casatoriei cu tatal meu au achizitionat un apartament.din 1997 pana in 1999 ... (vezi toată discuția)
Succesiune - tatal recasatorit, decedat, sunt unicul copil ACAD ACAD Sunt fiul unic, tatal meu s-a recasatorit in urma cu mai multi ani, proprietatile pe care le are sunt pe numele lui, exclusiv(asa cred, din cat il cunosc), si ... (vezi toată discuția)