avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Daune asigurator
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Daune asigurator

Va supun atentiei urmatorul caz:
Se produce un incident in parcarea unei societati> un TIR al societatii seara, la intoarcerea din cursa da cu spatele pentru a parca si atinge cu bara din spate una din masinile conducerii societatii parcate acolo. Se declara la politie incidentul a doua zi dimineata pentru ca era tarziu, se elibereaza dovada de reparatie fara sa se intocmeasca p-v deoarece nu s-a produs pe un drum public. Se cheama asiguratorul TIR-ului pentru a constata incidentul si de a incepe procedura pentru despagubire in baza politei RCA. Si de aici probleme: Asiguratorul refuza sa despagubeasca pe motiv ca acesta s-a produs cu o masina care apartine firmei si masina lovita apartine unuia din administratori. Au inceput o ancheta mai ceva ca la politie. Au facut masuratori, au cerut tot felul de declaratii precum ca parcarea este a firmei, ca masina lovita este a proprietarului care este in acelasi timp si asociat la firma, s-au cerut foile de parcurs de la TIR, declaratie ca soferul era in timpul serviciului, ca de ce era masina lovita la acea ora in parcare (aprox. ora 20, cu toate ca acea masina statea acolo de cateva zile pentru ca ea a fost vanduta si noul proprietar inca nu venise dupa ea si sa faca actele). S-a prezentat actul de custodie incheiat intre proprietarul masinii lovite si noul proprietar, etc. Este prima data cand vad asemenea cercetari mai ceva ca la procuratora.

Intrebarea mea ar fi urmatoarea> ati mai intalnit in practica asa ceva si ce solutie ati aplicat. Imi dau seama ca daca nu dau acceptul de plata proprietarul masinii (adica unul din asociati) trebuie sa dea in judecata firma la care este asociat, nu? ridicol mi se pare? ca persoana fizica proprietarul nu poate sa dea direct firma de asigurari pentru ca nu ar avea calitate procesuala prejudiciul fiind cauzat de firma nu?
Firma nu poate sa dea in judecata firma de asigurari pana nu face dovada ca a achitat despagubirea nu? Poate firma sa achite persoanei (adica asociatului) pana ce acesta nu intenteaza actiunea impotriva ei ca societate?
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 19:30, 21 Februarie 2008
TIR-ul are asigurare CASCO? Asigurarea RCA functioneaza doar pentru accidentele produse pe drumurile publice. Inteleg ca parcarea in care s-a produs accidentul este privata, deci verificati polita CASCO.
Asta mi-a venit si mie in minte despre RCA...
Dar... putei ca proprietarul sa dea in judecata firma iar aceasta sa cheme in garantie asiguratorul... 2 in 1! Si nu plateste nimic pana la final!
Dar verificati, ca asa stiu si eu, ca RCA e despagubire pentru accidente pe drumuri publice...
e valabil si pentru alte locatii nu numai drumuri publice.
Insa tot rasfoind si rasfoind dau peste

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor
Normă din 02/10/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 686 din 09/10/2007
privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule

si ce sa vezi aici :D

Art. 27. - Asigurătorul nu acordă despăgubiri pentru

.........
3. prejudiciile produse bunurilor aparţinând persoanelor fizice sau persoanelor juridice, dacă au fost provocate de un vehicul asigurat RCA deţinut de aceeaşi persoană fizică sau juridică şi condus de un prepus al aceleiaşi persoane juridice ori de o altă persoană pentru care răspunde persoana fizică sau persoana juridică;

In acest caz se cam complica situatie.

Poate fi utilizatorul unui contract de leasing (in acest caz asociatul societatii) asimilat art. mai sus mentionat? deci nu e detinut spre folosinta nu proprietar care e firma de leasing :D
Ideea e sa vezi daca si-a creat un avantaj... Adica daca omul a avut ceva de castigat din avarierea bunului...
Cred ca in norma nu este un exemplu de stricta interpretare, ci un exemplu cand se prezuma un interes. Dar... pot fi asimilate si alte situatii acesteia daca se dovedeste ca avariatul, cel care solicita banii de la asigurator, si-a creat un avantaj material.
pai de castigat nu prea vad ce sa aiba de castigat? valoare masinii scade....cel care a achitat avans pentru ea nu vrea sa o mai cumpere si daca nu despagubeste asiguratorul in baza RCA TIR.....nu prea vad care sunt castigurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina sotiei lovita in parcare de sot coxtel_ro coxtel_ro Buna ziua, Am facut marea gresala de a lovi masina sotiei in parcare. Azi dimineata cand sa ies din parcarea casei am lovit cu masina mea, masina sotiei. ... (vezi toată discuția)
Asiguratul nu isi asuma raspunderea civila rca FearS FearS Pe scurt, am parcat masina in benzinarie. In spatele masinii era semnul INTERZIS, nu l-am depasit, si mi`am gasit masina lovita in partea din spate-stanga cu ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca larahd larahd Un tir mi-a taiat calea, am evitat un impact, insa am fost lovita din spate de un alt autoturism. Tirul a mers mai departe, nu am numarul de inmatriculare. ... (vezi toată discuția)