Am nevoie de o lamurire. Timp de 4 ani am fost asistent universitar la UPG Ploiesti, sectia serala, contract plata cu ora, cu norma intreaga doi ani si partiala inca doi ani. Am adeverinta de la UPG. In acelasi timp eram angajat la o intreprindere macanica din Ploiesti. E clar, in cartea de munca perioada de la universitate nu este si nu trebuie sa fie trecuta ca vechime in munca. Pe mine ma intereseaza acum ca acea perioada sa fie considerata ca vechime in specialitate si sa beneficiez de titlul *onorific* de specialist in petrol si gaze, utilaj pentru foraj si extractie. Am dreptul sa consider ca am vechime in specialitatea *petrol si gaze* in cazul unei angajari in acelasi domeniu?
Vechimea în specialitate
Desigur că vechimea în specialitate este legată de vechimea în muncă, neputându-se vorbi de o vechime în specialitate dacă persoana respectivă nu are pentru acea perioadă, vechime în muncă (excepţie persoanele fizice autorizate, etc.).
Constituie vechime în funcţii de specialitate perioada în care o persoana a desfăşurat o activitate într-o funcţie de specialitate deţinută, corespunzătoare profesiei sau specializării sale, în baza unui contract individual de muncă sau ca forma individuală de exercitare a profesiei, în condiţiile legii.
Pentru încadrarea în anumite posturi se cere uneori, o anumită vechime în muncă, mai precis în specialitatea pe care o presupun acele funcţii sau posturi.
Variante ale vechimii în specialitate sunt, de pildă, vechimea în specialitatea juridică şi vechimea la catedră.
Conform completarii definitiei, eu sunt in situatia persoanei care avea contract de munca, desfasuram doua activitati una cu carte de munca, alta ca forma individuala de exercitare a profesiei.
Va rog raspundeti cumva.
Multumesc. Studiez legea si va contactez sa va spun ce am inteles.
Am citit fara sa aprofundez. E posibil sa se gaseasca ceva in sprijinul meu. Problema mea este ca juristul tot vorbeste de carte de munca. Aici in lege este vorba de asistent si cu/fara carte de munca, dar trebuie un filtru fin al legii si argumentatie clara si precisa pentru cauza mea. Mai tinem legatura daca nu va deranjez. Daca reusesc va tin la curent.
Dl. Ion...sintagma de Contract de munca partial s-a introdus prin Codul muncii in 2003. Codul muncii vechi iti permitea un singur contract de munca, iar pentru plata cu ora nu se intocmeau contracte de munca sub nici o forma, pentru aceste sisteme de plata cu ora nu se retineau contributii, prin urmare nu se considerau nici vechime in munca. Titul "onorific" nu stiu de ce v-ar folosi...dar sa aratati ca ati fost "specialist" recrutat din productie pentru a preda in sistemul de invatamant, este foarte exact, pentru ca asa prevedea codul muncii valabil atunci.
Repet ce am spus mai inainte. Nu am nevoie de titlu onorific! Am nevoie de vechime in specialitate, sa zicem ca suplinitor de asistent universitar sau preparator universitar.
In fapt eu m-am angajat in petrol mai tarziu si o vechime cat mai mare in petrol este purtatoare de avantaje materiale la disponibilizare. De aceea eu doresc acest cumul de perioada lucrata in domeniul petrolului. Dar intreb, legea 128, de ce permite acum ocuparea unor posturi didactice de specialisti fara carte de munca? Nu pentru ca au in spate o activitate didactica de plata cu ora? Si atunci postul il ocupai daca absolveai un curs de pedagogie universitara in timpul studiilor politehnice.