Urmasii Decretului - Lege nr. 118/1990 si Legii nr. 189/2000 sunt scutiti de la plata imozitului pe cladiri si teren. Ma refer la sotii/sotiile beneficiarilor celor doua acte normative care au decedat. Spre exemplu bunicul meu care a decedat era beneficiar al Legii 189/2000. Bunica se afla in prezent in posesia unei hotarari eliberate de Casa judeteana de Pensii pe care este mentionat faptul ca este urmas. Primeste o pensie de urmas. Intrebarea mea este daca bunica in baza acestei hotarari beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe casa si terenul aferent constructiei?
Sunt aceste persoane asimilate art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990?
Da, bunica dvs beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe casa si terenul aferent constructiei. Temeiul legal al acestei scutiri il reprezinta cele doua acte normative.
Tot referitor la legea 118/1990 pentru drepturile deportatilor as avea si eu o intrebare. Bunicii au fost deportati din Timisoara in Baragan iar tatal meu s-a nascut cand acestia erau deja in Baragan.
El a beneficiat de drepturile oferite de aceasta lege. Intrebarea mea este, mama ca si mostenitoare poate beneficia de aceleasi drepturi?
Daca tatal dvs a beneficiat de prevederile Decretului-lege nr.118/1990, atunci beneficiaza si mama dvs de prevederile decretului respectiv.
In acest sens, art.6 din Decretul-lege nr.118/1990 prevede ca:
Art. 6. - (1) Persoanele aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 sunt scutite de plata impozitelor şi a taxelor locale.
(2) De asemenea, persoanele aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 vor beneficia de următoarele drepturi:
a) asistenţă medicală şi medicamente, în mod gratuit şi prioritar, atât în tratament ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizărilor;
b) transport urban gratuit cu mijloacele de transport în comun aparţinând societăţilor cu capital de stat sau privat (autobuz, troleibuz, tramvai, metrou); în cazul societăţilor cu capital privat, costul abonamentelor de transport se decontează integral de la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază domiciliază beneficiarul.
c) douăsprezece călătorii gratuite, anual, pe calea ferată română, cu clasa I, pe toate categoriile de trenuri de persoane, cu mijloace de transport auto sau cu mijloace de transport fluviale, după caz, la alegere, folosirea acestora fiind posibilă şi de către însoţitori, membri de familie, în cadrul numărului de călători stabilit pentru titular;
d) un bilet pe an, gratuit, pentru tratament într-o staţiune balneoclimaterică;
e) scutire de plata taxelor de abonament pentru radio şi televizor;
f) prioritate la instalarea unui post telefonic, precum şi scutire de plata taxei de abonament;
g) acordarea la cerere, cu titlu gratuit, a unui loc de veci.
(3) De drepturile prevăzute la alin. (1) şi (2) beneficiază şi persoanele prevăzute la art. 4 - in speta, este vorba de soţul (soţia) celui decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu sau de soţul (soţia) celui decedat după ieşirea din închisoare, din spitalul de psihiatrie, după întoarcerea din strămutare, din deportare, din prizonierat sau după încetarea măsurii de stabilire a domiciliului obligatoriu, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.