avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj?

Intrebarea mea ar fi : daca sunt angajata la o firma cu 2 ore pe zi pe post de contabil si cam peste o luna societatea unde lucrez cu program normal de 28 de ani se va inchide, deci urmeaza sa intram in somaj, pot beneficia de indemnizatia de somaj? Multumesc, astept raspuns
Cel mai recent răspuns: tanna , utilizator 15:34, 15 Noiembrie 2010
1. Ca sa beneficiati de indemnizatie de somaj trebuie sa incetati CIM cu 2 ore pe zi inaintea celui cu 8 ore pe zi.

2. Din Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
...
(1^2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
Referitor la : ~nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;~ pot intelege ca as-i putea beneficia de indemnizatia de somaj daca am venitul mai mic la firma respectiva cu 2 ore/zi angajat (in cauza 200 lei/luna) - decat valoarea indicatorului social de referinta sau trebuie sa urmez ceea ce ati scris la punctul 1- sa incetez CIM cu 2 ore? Multumesc inca o data pentru rapsuns si scuze ca am revenit, dar inca nu-mi este clara situatia.
1. Paragraful urmator
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;

se interpreteaza astfel:
- sa nu aveti nici un venit de nici un fel;
- puteti avea venituri, dar numai din activitati autorizate potrivit legii dar sa fie mai mici decat indicatorul social de referinta, in vigoare (adica sub 500 lei pe luna).

2. Din Norme metodologice la Legea 76/2002:
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

3. Asadar pentru a beneficia de indemnizatie de somaj nu trebuie sa aveti CIM, indiferent de numarul de ore lucrate zilnic sau de salariul inscris in el.

4. Deci trebuie sa incetati si CIM cu 2 ore pe zi dar sa-l incetati cu cateva zile inainte de incetarea celuilalt CIM de 8 ore pe zi.
Da am inteles acum, multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa lucrez daca beneficiez de somaj? stere_adamache stere_adamache daca am indemnizatie de somaj 550 ron pot in acelasi timp sa lucrez cu un salariu de 500 ron? (jumatate de norma...etc.) (vezi toată discuția)
Somaj llumi llumi Buna ziua! Pot beneficia de somaj in cazul in care realizez venituri mai mici decat indemnizatia de somaj? Venitul realizat este obtinut dintr-un CIM cu ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj oroles2010 oroles2010 Buna ziua! In conditiile in care detin un PFA pot beneficia de ajutor de somaj? (vezi toată discuția)