avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua!

Pot beneficia de somaj in cazul in care realizez venituri mai mici decat indemnizatia de somaj?
Venitul realizat este obtinut dintr-un CIM cu part time 1 ora/zi si este de 300 lei net/luna.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:17, 16 Februarie 2011
Nu este posibil. Fractiunile de norma se intregesc la norma intreaga. V-ar trebui 96 de luni program de o ora ca sa realizati 12 luni stagiu intreg de cotizare care va da drepul la indemnizatie. Si nici atunci nu se poate fiindca se ia in calcul ultimele 24 de luni de la data concedierii.
Am uitat sa precizez...am CIM la o alta societate cu 6 ore/zi, si alte 3 CIM cu cate 1 ora/zi...intrebarea mea era...daca societatea unde am 6 ore/zi ma va disponibiliza, pot beneficia de somaj, dar sa raman angajata la societatea unde am o ora/zi si realizez un venit net de 300 lei.

1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze CIM de la toti angajatorii.
2. Legea 76/2002 spune:
Art. 34.
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Norme metodologice la Legea 76/2002:
Art. 15...
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si somaj? kytynusi kytynusi Am un PFA cu un venit mediu de 300 lei/luna. In conditiile in care am fost angajat la un spital si acum am fost concediat...... Am dreptul la ajutor de somaj? (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? tanna tanna Intrebarea mea ar fi : daca sunt angajata la o firma cu 2 ore pe zi pe post de contabil si cam peste o luna societatea unde lucrez cu program normal de 28 de ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj? cadinasel cadinasel Buna! In momentul de fata am doua joburi : unul cu norma intreaga si altul part time - o ora si retributie 100 lei. Jobul cu norma intreaga se preconizeaza a ... (vezi toată discuția)